Consilier al premierului: Escaladarea înarmării noastre ne face o țintă perfectă. Cum comentează invitații „Jurnalului de Seară”

Data publicării:
jurnal seara

Am constatat că un sentiment de fericire a cuprins patria, la anunţul acestei veşti, de parcă SUA ar fi anunţat că în România vor fi desfăşurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de muncă şi prosperitate, asezonate de echipamentele industriale aferente. Cred că ar trebui să fim mai responsabili, chiar dacă acceptăm această nouă desfăşurare de forţe militare, măcar să o facem în linişte şi cu regretul aferent escaladării cursei înarmării în zonă şi nu a celei economice, dătătoare de nivel de trăi sporit”, a mai spus Ionel Blănculescu într-un interviu pentru Bursa.

Invitații emisiunii Jurnalul de Seară de la Digi24 au comentat aceste declarații surprinzătoare.

Care escaladare? Noi nu avem muniție nici pentru trupele regulate pe care le avem în acest moment. Dacă mai așteptăm doi ani de zile o să ne facă altă țară poliția aeriană”, a spus consultantul politic Valeriu Turcan.

Îmi aduce aminte de un discurs aproape sovietic. Escaladarea cursei înarmărilor, dacă vă aduceți aminte.

Cred că a vorbit fără mandat și fără să aibă portofoliu în acest sens. Nu cred că este consilier pe probleme militare al premierului. Mai degrabă, impresionat fiind de această escaladare, între ghilimele, a simțit nevoia să puncteze”, a spus, la rândul său, consultantul politic Radu Magdin.

În plus, a arătat el, venirea a 600 de militari americani în România nu înseamnă o escaladare.

Eugen Nicolicea, ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul, a comentat: „Este evident că în momentul în care te integrezi în NATO apari pe toate hărțile militare, evident, în toate scenariile posibile și probabil că dânsul comentează un scenariu. Nu poți să fii aliat cu cineva, iar adversarii respectivului pact să nu te ia în considerare.”

Eu sunt foarte atent la nuanțe. Vă dau câteva elemente. Premierul Ponta nu a participat la aniversarea a 10 ani de la NATO, la Cotroceni, nu contează unde. Un înalt oficial român, după opinia mea, nu are voie să lipsească de la o astfel de manifestare pentru că transmite un semnal politic și diplomatic. Nu uit nici faptul că de unde, la propunerea noastră, hotărâsem inițial ca Parlamentul să adopte o declarație referitor la agresiunea militiară rusă în Crimeea, la intervenția directă a premierului Ponta, PSD nu a mai susținut această declarație”, a spus deputatul PNL Ludovic Orban.

Nu pot să nu remarc adevăratul pelerinaj, turism politic făcut de cei ce se află la putere în China. Nu pot să nu sesizez că domnul Blănculescu, chiar dacă poartă titulatura de consilier onorific, este de fapt un om foarte apropiat de domnul Ponta”, a continuat el.

După astfel de declarație, demiterea instantanee a acestui domn Blănculescu din poziția pe care o ocupă îm jurul premierului este absolut necesară, pentru că altfel, premierul Ponta își asumă public aceste declarații”, a mai spus Ludovic Orban.

Și jurnalistul Emil Hurezeanu consideră că o reacție a premierului este necesară.

Ionel Blănculescu este „un om onest, un om cu o dimensiune destul de restrânsă a capacității de speculație geopolitică. Ceea ce face dânsul este reflectarea probabilă a unei stări de spirit care domnește în orice societate fragilizată de frică”, spune Emil Hurezeanu.

Din păcate, pentru că este un oficial guvernamental, s-ar putea să fie primul dintr-un șir mai lung. N-aș vrea să se adeverească zvonurile care văd în tăcerea prelungită a domnului Ponta în legătură cu situația din Ucraina și cu amenințarea rusă un fel de politică, un fel de tactică. Ar fi păcat”, a mai spus jurnalistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri