Guvernul va sesiza DNA pentru nereguli comise de fostul şef al CNAS, Lucian Duţă, privind cardul de sănătate  

Data publicării:
5248886-Mediafax Foto-Razvan Chirita 1

Corpul de Control al primului ministru va sesiza DNA în legătură cu întârzierile implementării cardului naţional de sănatate. Vizat direct de această anchetă este fostul preşedinte al Casei Nationale de Sănătate, Lucian Duţă.  

Neimplementarea proiectului ar fi determinat o pagubă de peste 1,2 milioane euro.

Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că în perioada în care a condus CNAS nu a dus la îndeplinire mai multe sarcini de serviciu, care aveau ca scop apariția cardurilor naționale de sănătate pentru pacienți.

Prin acest instrument, cheltuielile din sistemul de sănătate ar fi urmat să fie controlate mai bine.

Corpul de Control a identificat mai multe probleme care apar în acest raport. În primul rând, Lucian Duță nu a inițiat procedura de negociere pentru contractul cu Imprimeria Națională, instituția care trebuia să realizele aceste carduri, nu a elaborat caietul de sarcini prin care să fie implementată soluția informatică pentru utilizarea cardului, ceea ce a dus la întârzieri de șapte luni, și a atribuit Poștei Române distribuția acestui card, deși aceasta nu avea exclusivitate.

Imprimeria Națională a cheltuit 1,2 milioane de euro pentru acest card, însă Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu şi-a îndeplinit sarcina care îi revenea drept sarcină de serviciu.

Cardul de sănătate este un proiect al CNAS, în valoare de 20 de milioane de euro, iar termenele de apariție au fost depășite de mult. De exemplu, data contractată pentru punerea în funcțiune era decembrie 2012, iar intrarea în exploatare trebuia să aibă loc pe 1 ianuarie 2013.

Există doar promisiuni că spre finalul acestui an ar urma să fie distribuite primele carduri. Fiecare pacient urmează să primească un astfel de card, pe care este obligat să îl prezinte de fiecare dată când merge la medicul de familie, în policlinică, sau în spital, iar pe el ar urma să fie stocate date cu privire la istoricul bolilor, grupa de sânge, sau dacă vrea sau nu să fie donator.

Ministerul Sănătăţii: Cei vinovaţi de întârzieri trebuie să răspundă

Ministerul Sănătăţii consideră că persoanele care vor fi găsite vinovate de întârzieri şi nereguli în procedura de introducere a cardului naţional de sănătate, constatate de Corpul de control al primului ministru, trebuie să răspundă în faţa justiţiei.

„Conform Raportului Corpului de Control al Primului Ministru, din data de 18.06.2013, privind verificarea implementării cardului naţional de sănătate, s-au constatat întârzieri şi nereguli în procedura de introducere a acestuia. În cazul în care vor fi dovediţi vinovatii, aceştia trebuie să răspundă în faţa justiţiei”, a arătat duminică Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Ministerul Sănătăţii a precizat că, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), depune toate eforturile pentru implementarea acestui proiect, conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, arătând că introducerea cardului naţional de sănătate este necesară pentru sistemul sanitar românesc.  


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri