Hannes Swoboda: Disputa pe justiție nu creează o imagine bună României în exterior

Data publicării:
swoboda mediafax foto alexandru mihaescu-15549-1

Hannes Swoboda/ Foto: MEDIAFAX

În contextul tensiunilor apărute în USL pe tema revocării procurorului Lucian Papici din fruntea DNA, Hannes Swoboda a precizat că acest gen de probleme ar trebui lămurite în interiorul coaliţiei. În privinţa acuzaţiilor pe care şi le-au adus premierul şi preşedintele, liderul socialiştilor europeni este de părere că acestea vor înceta odată cu nominalizarea obiectivă a unui nou procuror-şef al Direcţiei Anticorupţie, de care ar trebui să se ocupe autorităţile în cauză.

„Liberalii încearcă să se distanţeze puţin de Guvern şi de Partidul Social-Democrat. Cred că ar fi în interesul ţării dacă liderii USL s-ar reuni şi ar discuta despre disputele interne. Nu cred că justiţia ar trebui să fie miezul unei dispute, acest lucru nu creează o imagine bună României în exterior. (...) Cred, de asemenea, că domnul Antonescu ar trebui să fie mai respectuos faţă de funcţia premierului şi faţă de coaliţia guvernamentală”, a declarat pentru RFI Hannes Swoboda - liderul socialiştilor din Parlamentul European.

Este a doua voce care se aude dinspre Bruxelles comentând criza din România. Mai voalat, și purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat, vineri, pentru Digi 24 că situaţia de la DNA va fi reflectată, ca de obicei, în următorul raport MCV, dar a menţionat că nu comentează numirile individuale.

La aceste semnale externe se adaugă reacțiile unor ambasade importante de la București, cum ar fi cea a Statelor Unite și cea a Olandei.

Copreședintele USL, liberalul Crin Antonescu, a spus, vineri, că este inacceptabilă atitudinea colegului de coaliție, premierul Victor Ponta, pe care l-a pus pe picior de egalitate cu adversarul său, președintelui Traian Băsescu, în ceea ce privește raportarea față de justiție.

Declarația liderului PNL a tulburat și mai mult relațiile și-așa tensionate din USL. Premierul a evitat să comenteze, dar purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, precum și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, au taxat ieșirea partenerului de coaliție.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au avut un schimb de replici, la distanţă, declanşate de schimbarea procurorului Lucian Papici. Șeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, a cărui delegare pe funcţie a fost reînnoită acum o săptămână, a fost revocat, miercuri, de procurorul general Tiberiu Niţu. Premierul a spus că procurorul, care instrumentase dosarul pentru fraude la referendum al vicepremierului Liviu Dragnea, era un procuror „băsist”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri