Business Club. Guvernul susține că tăierile de buget de la sănătate se justifică prin arieratele plătite

Data publicării:
medical spital sanatate sursa foto digi24

În primă fază se vorbea de alocări suplimentare de 450 de milioane de euro, acum s-au oprit la 275 de milioane. Probabil, dacă existau resurse, se duceau toți. Și, oricum, vor avea și alte resurse. Abia a crescut plafonul până la care se pot da bani de la trezorerie pentru a plăti datoriile autorităților locale. Mai pot veni și de acolo în jur 100 de milioane de euro. Să nu uităm nici de povestea cu acele fonduri de urgență pentru gerul năprasnic. Se pare că ar fi renunțat Liviu Dragnea la acel motiv. Era și ridicol. Dar totul e privit foarte senin de la Guvern.

Tăierea de la sănătate are o justificare la Palatul Victoria. Arieratele din sistemul de sănătate ar fi stinse.

„E normal din moment ce noi am plătit facturile din trecut, să nu mai avem anul viitor cele 3,5 miliarde pentru că nu mai avem ce plăti. La sănătate, să fie foarte clar, pentru cheltuieli curente sunt mai mulți bani”, spune Victor Ponta, premierul României.

Proiectul de buget îl contrazice. Cheltuielile curente sunt mai mici cu 18,3%, adică de 7,84 miliarde lei. Sunt însă mai mari, de exemplu, cheltuielile cu deplasările în străinătate. S-a pus deoparte un milion de lei pentru anul viitor, cu 34,4% în plus față de acest an.

Șanse să găsești bani suplimentari sunt să creștem taxele. Nu poți să găsești pe stradă, găsim dacă mărim taxe”, mai spune premierul.

Guvernul se bazează anul viitor pe venituri de 48,7 miliarde de euro, adică 32,9% din PIB. E un procent mare în condițiile în care este prognozată atragerea a 3,3 miliarde de euro din bani europeni.

Există riscul de a fi vorba de o nouă supraestimare a veniturilor, dar cel puțin de această dată e ceva mai moderat. Finanțele merg pe un procent de creștere moderat, de doar 5%. Și, pentru a nu avea surprize, așează sub buget o plasă de siguranță.

Ca măsură de protecţie, Guvernul nu va elibera o rezervă de 10% din buget înainte de cea de-a doua rectificare de anul viitor. Practic, fiecare minister sau instituție publică care este alimentată cu bani publici va primi mai puțin cu 10% decât este scris în buget până spre sfârșitul anului.

Totuși, această măsură de siguranță mai arată un lucru. Că și în 2014 se poate repeta scenariul din acest an, ceea ce ar însemna creștere economică bazată pe export, consum slab și creșteri salariale în pas de melc. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri