Exportul de armament, în creştere. România a încasat 180 de milioane de euro în 2014

Data publicării:
arme 2

Aproape 180 de milioane de euro a încasat România în 2013 de la mai multe ţări pentru care a furnizat componente militare. În Europa, Olanda este clientul care a plătit cel mai mult. Peste 70 de milioane de euro. Potrivit departamentului pentru controlul exporturilor, guvernul din această ţară a cumpărat o navă de transport pentru deşeuri nucleare, un corp de navă de suport logistic şi documentaţie de execuţie pentru o fregată multirol.

Printre cei mai importanţi clienţi se numără şi Statele Unite, Israel, Marea Britanie sau Maroc. Americanii, spre exemplu, au fost interesaţi de câteva zeci de mitraliere simple şi antiaeriene, aproape 10.000 de pistoale şi puşti semiautomate, arme pentru sport, aruncătoare de grenade şi echipamente de ghidare sau accesorii pentru aeronave.

Armele vândute în cele mai multe state europene şi peste ocean sunt pentru civili. Vânătorii şi sportivii străini au comandat pistoale de calibru mic sau arme semiautomate.

Lunetele româneşti au avut o promovare foarte bună în America. America, fiind o ţară saturată de producătorii locali. Ofensiva cea mai mare vine din China acum. Lunetele fabricate în România nu se pot compara cu lunetele fabricate în Germania, Austria sau SUA”, a spus Dinu Sălăjan, expert în armament.

La fabrica de armament din Bumbeşti Jiu nu s-au mai făcut angajări. Comenzile de pe piaţa internă s-au dublat. S-a vândut muniţie pentru poliţie şi armată în valoare de 1,5 milioane de dolari. Cele mai multe comenzi vin din SUA. Fabrica a exportat în valoare de 15 milioane de dolari.

O piaţă bună pentru vânzarea de arme şi componente militare este Africa. Chiar dacă unele ţări au embargo pentru achiziţia de astfel de produse, celelalte state au putere de cumpărare, iar armele fabricate în România pot fi folosite cu succes chiar de către armată.

Evident, am vândut în Maroc elicoptere. Profitul este mare. E cunoscut faptul ca armele mici, armamentul de infanterie, sunt necesare, dar nu poartă câştiguri fabuloase pentru fabricanţi”, a spus Dinu Sălăjan, expert în armament.

Anul trecut, guvernul şi-a fixat un obiectiv din relansarea acestei industrii. Fabricile de arme şi de tehnică militară sunt copleşite de datorii, iar România aproape că nu există pe harta marilor producători ai lumii.

Franţa, Germania, Bangladesh, Egipt sau India se mai numără printre ţările care cumpără produse militare din România. Le vindem piese de schimb pentru avioane, paraşute, cartuşe sau motoare. În 2013, România a atras şi clienţi noi. Iordania, Mozambic, Zambia, Grecia şi Republica Moldova au încheiat contracte de aproape cinci milioane de euro cu România. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...