ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Popularii europeni obțin cele mai multe locuri în PE

Data publicării:
parlamentul european

 

ACTUALIZARE 0.00 Potrivit unei actualizări a estimărilor privind Parlamentul European, situația se prezintă astfel: 

PPE - 212 mandate

S&D - 185

ALDE - 71

Verzii - 55

GUE/NGL - 45

ECR - 40

Neînscriși - 40

EFD - 36

Alții - 67

ACTUALIZARE 23.54. Primele estimări arată că Partidul Popular European va avea cel mai mare număr de mandate în viitorul legislativ european – 211.

Urmează Socialiștii europeni, cu 193, Alianța Liberalilor Democrați, cu 74 de mandate, Verzii/Alianța Liberă (EFA) – 58 de mandate, alianța de stânga GUE/NGL – 47 de mandate, neafiliații – 40, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor – 39, Europa Democrației și Libertății – 33. Alte 56 de mandate ajung la partide mici. Ca urmare, euroscepticii ar putea avea până la 130 de mandate.

Eurofobii nu constituie un bloc omogen. Grupul eurofobilor din jurul partidului UKIP al britanicului Nigel Farage este creditat cu 33 de mandate.

(Jurnalistul Vlad Georgescu explică la Digi24, de la Londra, rezultatele scrutinului europarlamentar)

Urmează „neînscrişii” în Parlamentul în exerciţii, ca Frontul Naţional Francez, FPÖ austriac sau PVV olandez, care aveau deja eurodeputaţi şi care ar putea să formeze un grup de extremă-dreapta, având nevoie de cel puţin 25 de deputaţi din şapte ţări. Acest bloc reprezintă 40 de deputaţi, dintre care peste jumătate provin din FN, în urma triumfului pe care formaţiunea l-a obţinut în alegeri în Franţa.

Parlamentul i-a clasat, de asemenea, într-o rublică intitulată „alţii” pe aleşii ai căror partide nu erau reprezentate în Parlamentul în exerciţiu, ca Mişcarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo din Italia sau partidul antieuro AfD din Germania. Acest ansamblu eteroclit ar putea deţine 56 de mandate.

sursa: electionsnight2014.eu

ACTUALIZARE 23.51 Liderul liberalilor, Guy Verhofstadt, amintește și el de incidentul de la Muzeul Evreiesc și salută faptul că grupul său politic reușește să-și mențină, dacă nu cumva să și depășescă, actualul număr de europarlamentari - 74, ceea ce îl face a treia forță politică din PE.

ACTUALIZARE 23.42 Liderul socialist Hannes Swoboda: Dezastrul prevăzut în privința votanților puțini nu s-a produs.

ACTUALIZARE 23.40 Liderul PPE, Joseph Daul, anunță că grupul politic de dreapta a obținut cel mai mare număr de locuri în Parlamentul European, potrivit exit-pollurilor. PPE va ajunge în frunte și va da președintele Comisiei Europene. Joseph Daul a salutat totodată rata de participare la vot îmbunătățită a europenilor, spunând că pentru prima dată „am scăpat de această grijă”.

El și-a început discursul prin a exprima condoleanțe față de familiile victimelor unui extremist care, în urmă cu două zile, la Bruxelles, a ucis trei persoane la Muzeul Evreiesc. „Iată ce face extremismul, trebuie să ne apărăm valorile de toleranță”, a spus Daul.

Ultranaţionaliştii, pe primul loc în europarlamentarele din Franţa - exit-poll

(Matei Vișniec relatează la Digi24 despre rezultatul alegerilor și atmosfera din Franța)

Formaţiunea ultranaţionalistă şi xenofobă Frontul Naţional se clasează pe primul loc în scrutinul europarlamentar din Franţa, cu 25%, conform sondajelor de tip exit-poll difuzate de Le Monde.

Conform sondajelor efectuate de institutele Ipsos/Steria, pe locul al doilea se situează partidul de centru-dreapta Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, de opoziţie), cu 20,3 la sută.

Alianţa Partidul Socialist - Partidul Radical de Stânga (PS-PRS) este creditată cu 14,7 la sută; Uniunea Democraţilor şi Independenţilor (UDI) şi Mişcarea Democrată (Modem) au obţinut, împreună, 10 la sută.

La Dublin, în Irlanda, numai 305 români au votat la alegerile europarlamentare, adică mai puțin de 1% din numărul cetățenilor români aflați acolo, transmite corespondentul Digi24, Cătălin Bălan:

Surpriza din Bulgaria

Potrivit jurnalistului Stilian Deianov, de la televiziunea bulgară, exit-pollurile indică omare surpriză, în sensul că cele două partide care în sondajele preelectorale mergeau umăr la urmăr – partidul GERB al fostului premier de centru Boiko Borisov (foto) și Partidul Socialist – sunt acum la o diferență de peste zece procente. GERB va avea șanse mandate în PE.

Conservatorii CDU/CSU au câştigat europarlamentarele în Germania - exit-poll

Conservatorii din CDU/CSU, conduşi de cancelarul Angela Merkel, sunt pe primul loc în scrutinul europarlamentar din Germania, arată sondaje de tip exit-poll.

Alianţa CDU/CSU este creditată cu 36% din voturi (faţă de 37,9% în 2009), iar social-democraţii (SPD), cu 27,5%, faţă de 20,8% în 2009.

Noul partid antieuro AFD, înfiinţat în 2013, a obţinut 6,5%.

Stânga radicală se clasează pe primul loc în europarlamentarele din Grecia - exit-poll

Partidul de extremă-stânga Syriza are un uşor avans faţă de formaţiunea Noua Democraţie (ND, dreapta), a premierului Antonis Samaras, conform sondajelor de tip exit-poll efectuate în cadrul scrutinului europarlamentar din Grecia.

Syriza, condusă de Alexis Tsipras, a obţinut între 26% şi 30% din voturi, iar ND, între 23% şi 27%, conform sondajelor de opinie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Creştin-democraţii au câştigat euroalegerile în Austria - exit-poll

Partidul de centru-dreapta OVP (creştin-democrat) se clasează pe primul loc în scrutinul europarlamentar din Austria, cu 27,9 la sută, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, informează AFP.

Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă-dreapta) este pe locul al treilea, cu 19,9% din voturi, faţă de 12,7% în 2009.

Social-democraţii (SPÖ) au obţinut 23,9%, conform estimărilor realizate de agenţia de ştiri APA.

Verzii au obţinut 14,2% la europarlamentare, cu 4% mai mult decât în 2009.

Rata de participare din Franţa era de 15,7% la ora 12.00

Rata de participare la scrutinul europarlamentar, în Franţa, era, la ora 12.00 (13.00, ora României), de 15,7%, anunţă Comisia electorală centrală de la Paris, citată de ziarul Le Monde.

În scrutinul europarlamentar din 2009, la aceeaşi oră, prezenţa la urne era de 14,81%.

Prezenţa la vot în Italia, în scrutinul europarlamentar, era de 16,5% la ora 12.00

Prezenţa la urne în scrutinul europarlamentar din Italia era, la ora 12.00 (13.00, ora României), de 16,5%, anunţă Comisiai electorală centrală de la Roma, citată de publicaţia La Stampa.

În anul 2009, la aceeaşi oră, prezenţa la vot a fost de 17,8%.

Prezenţa la vot în Ungaria, sub 30%

Prezența la vot în Ungaria s-a situat sub 30%, iar partidul lui Viktor Orban, FIDESZ, este cotat cu 52% din sufragii, relatează trimisul Digi24 la Budapesta, Balazs Barabas. Surpriza o constituie partidul de extremă-dreaptă Jobbik, care s-a clasat pe locul al doilea, în timp ce socialiștii sunt abia pe locul al treilea. 

Prezenţa la vot în Ungaria, în scrutinul europarlamentar, era de 11,53 la sută la ora 11.00 (12.00, ora României), anunţă Comisia electorală ungară, citată de MTI. Cea mai ridicată rată de participare la vot s-a înregistrat la Budapesta (13,83%), iar cea mai scăzută la Szabolcs-Szatmar-Bereg (8,76%). În scrutinul europarlamentar din 2009, la aceeaşi oră, participarea la vot la Budapesta era de 13,77%.

Duminică, scrutinul europarlamentar se desfăşoară în 21 de state membre ale Uniunii Europene. Marea Britanie şi Olanda au organizat alegerile europarlamentare joi, Irlanda vineri, iar Cehia vineri şi sâmbătă. Cetăţenii din Letonia, Malta şi Slovacia au votat sâmbătă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri