Ministrul Apărării de la Roma critică afirmațiile lui Macron privind trupe în Ucraina: La un conflict, Italia ar avea de pierdut

Data actualizării: Data publicării:
Guido Crosetto
Ministrul apărării italian, Guido Crosetto, critică afirmațiile lui Macron privind trupe în Ucraina. FOTO: Profimedia Images

Ministrul apărării italian, Guido Crosetto, consideră că declaraţiile preşedintelui francez, Emmanuel Macron, despre posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, "sporesc tensiunile".

''Nu judec un preşedinte al unei ţări prietene precum Franţa, dar nu înţeleg rostul şi utilitatea acestor declaraţii, care cresc în mod obiectiv tensiunea'', a apreciat ministrul italian, într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul Corriere della Sera, scrie Agerpres.

De asemenea, Crosetto a reafirmat că poziţia Italiei nu se schimbă şi că, deşi a susţinut întotdeauna nevoia de a ajuta Ucraina, "a fost exclusă intervenţia directă a armatei italiene în conflict".

"Ucraina trebuie ajutată să evite extinderea conflictului, dar trebuie căutate toate formele de dialog, începând prin a ţese pânza diplomaţiei. Pentru că, dacă ar izbucni un conflict, Italia ar avea multe de pierdut'', a declarat Crosetto.

El a amintit, de asemenea, că în Italia există "o interdicţie explicită a intervenţiilor militare directe, în afara celor prevăzute de legi şi Constituţie" şi "intervenţiile armate pot fi efectuate numai prin mandat internaţional, de exemplu pentru punerea în aplicare a unei rezoluţii ONU''.

"Toate ţările pot face ceva mai mult în ceea ce priveşte ajutorul, dar mai presus de toate trebuie să credem şi să insistăm asupra diplomaţiei. Nu trebuie să lăsăm nicio piatră neîntoarsă pentru a ajunge la un armistiţiu: chiar şi o zi fără bombe este un rezultat bun, pentru că se poate transforma în două, trei, patru...'', a adăugat el.

În ceea ce priveşte situaţia din Israel şi războiul din Gaza, ministrul italian a declarat: "Mi-aş dori ca toată mobilizarea pe care o văd în favoarea Palestinei să existe şi faţă de Ucraina. Sunt în regulă aceste manifestaţii mari care cheamă la pace, fără a recurge totuşi la violenţe, pe care, din păcate, le-am văzut în ultimele zile mai ales în universităţi. Dar mi-ar plăcea să-i văd (protestând) şi faţă de toate decesele din rândul civililor ucraineni''. 

Președintele Franței Emmanuel Macron revine și își asumă posibilitatea de a trimite trupe la sol în Ucraina, dacă Rusia va reuși să rupă frontul din Ucraina. Liderul de la Elysee susține într-un interviu pentru The Economist că, în cazul în care Ucraina ar cere ajutor militar la sol, Occidentul nu poate ignora acest lucru. Macron spune că obiectivul Vestului e clar: Rusia trebuie să piardă acest război, altfel tot flancul estic - din țările baltice și Polonia până în România, plus Republica Moldova – e în pericol. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...