Comisia Europeană: Raportul MCV pentru România va fi publicat la începutul anului 2014

Data publicării:
mark gray CE mediafax 1

Comisia Europeană anunţase inițial că raportul de monitorizare pe justiție va fi publicat în decembrie 2013. Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat azi, într-o conferință de presă, că acesta va fi lansat la începutul anului viitor.

Autoritățile române au spus în spațiul public și au tranmsis la Bruxelles că doreau ca acest raport să fie prezentat mai devreme, până la finalul lunii noiembrie, înainte de reuniunea JAI cu privire la aderarea la spațiul Schengen.

Surse europene au declarat pentru Digi24 că autoritățile române au cerut publicarea documentului la sfârșitul lunii noiembrie, început de decembrie, ca evaluarea comisiei să fie cunoscută statelor membre în vederea aderării la spațiul Schengen, care se va discuta în 4-5 decembrie, la în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Dar Comisia a spus că nu va publica rezultatele monitorizării pe justiție din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și că nu a precizat niciodata foarte clar dacă e sfârșitul lui 2013 sau începutul anului următor.

Pe de altă parte, atunci când a anunțat raportul MCV anterior, pe 30 ianuarie, Mark Gray însuși a spus că va mai fi lansat un raport până la sfârșitul lui 2013.

Sesizare după cazul Lucian Papici

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Mark Gray a fost întrebat de corespondentul Digi24, Anne-Marie Blăjan, de sesizarea transmisă de ActiveWatch şi Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei privind situaţia de la DNA, întrebare la care oficialul european a precizat că următorul raport MCV va aborda şi acest subiect.

„Nu sunt la curent cu această scrisoare. Dar ştiu că CE a primit o serie sesizări de la organizaţiile non-guvernamentale privind situaţia DNA din România din ultimele zile, provocată de unele dispute referitoare la numirea unor procurori (...) Comisia nu a comentat, nu comentează şi nu va comenta numirile individuale, cazurile particulare ale unor procurori. Nu acesta este rolul nostru. Comisia Europeană va aborda, cu siguranţă, situaţia de la DNA în următorul raport, care va fi publicat la începutul anului viitor”, a spus purtătorul de cuvânt.

Totodată, Mark Gray a reamintit importanţa DNA în îndeplinirea obiectivelor trasate României în cadrul MCV.

„În toate rapoartele sale, Comisia Europeană a identificat DNA ca una dintre cele mai eficiente instituţii care au permis României să progreseze în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. DNA are un palmares puternic în ceea ce priveşte independenţa şi obiectivitatea”, a mai spus Gray.

ActiveWatch şi Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei (AMJ) au sesizat Comisia Europeană în legătură cu declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la Lucian Papici, dar şi la alţi magistraţi implicaţi în dosarul referendumului, reclamându-le ca „atacuri la adresa independenţei justiţiei”.

ActiveWatch şi AMJ s-au adresat preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarului pentru Justiţie, Viviane Reding, comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, şi secretarului general al CE, Catherine Day.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis astăzi să ia poziţie în privinţa declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta despre procurorul Lucian Papici, demis din conducerea DNA. Membrii CSM au dezbătut și au admis cererea magistratului, măsură recomandată în raportul Inspecției Judiciare, care a ajuns la concluzia că reputația magistratului a fost afectată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri