V. Ianukovici avertizat cu soarta lui N. Ceaușescu, dacă nu se semnează acordul de asociere cu UE

Data publicării:
Proteste violente Kiev Ucraina 25 noiembrie 2013 3 -AFP Mediafax Foto-Alexander KHUDOTEPLY-1

Pro-europenii din Ucraina au promis că vor ieşi pe străzi până când guvernul îşi va da demisia şi la putere se va instala un nou Executiv. Ei au început să asedieze clădirile guvernamentale pentru a le perturba activitatea, în timp ce Piaţa Independenţei din Kiev a devenit simbolul mişcării.

„Protestarii sunt ocupaţi cu montarea de baricade pentru a împiedica Poliţia să intre aici (n.r. - red: Piaţa Independenţei). Au scris mesaje pe baricade, acesta de aici spune: „Ucraina liberă”, iar aici au scris „Ucraina în UE”. Şi asta pentru că protestatarii cred că viitorul lor este alături de Europa”, transmite Steve Rosenberg, reporter BBC.

„Voi sta aici până la final. Am o nepoată, am copii mari, cel puţin ei să aibă o viaţă bună. Guvernul şi toate celelalte autorităţi trebuie să demisioneze. Ne-am săturat! Vom rezista până la final”, spune unul dintre protestatari.

Situaţia din Ucraina este tensionată după incidentele de la sfârşitul săptămânii trecute. Aproape 300 de oameni au fost răniţi, printre care şi jurnalişti străini, în confruntările dintre protestatari şi forţele de ordine.

Ciocniri violente au avut loc în Piaţa Independenţei din Kiev, transformată în câmp de bătaie, dar şi în apropierea sediului preşedinţiei. Opozanţii preşedintelui Viktor Ianukovici au încercat să pătrundă în clădirea prezidenţială, cu ajutorul unui buldozer. Au fost împiedicaţi, însă, de poliţişti. Manifestanţii au reuşit în schimb să ocupe sediul primăriei din Kiev.

Protestatarii sunt nemulţumiţi că preşedintele Viktor Ianukovici nu a mai semnat acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la summitul de la Vilnius. Ei cer plecarea de la putere a regimului pro-rus şi organizarea de alegeri anticipate.

Departe de haosul de la Kiev, dar cu ochii aţintiţi asupra Ucrainei, Comisia Europeană a anunţat că Bruxelles-ul este dispus să semneze acordul de asociere cu Ucraina, în pofida violenţelor de stradă din ultimele zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri