Noi violențe în Egipt. Mai mult de 80 de protestatari au murit

Data publicării:
egipt5336877-AFP Mediafax Foto-MOHAMMED ABED-1

Bilanţul violenţelor care au avut loc vineri, la Cairo, între susţinători ai fostului preşedinte Mohamed Morsi şi forţele de ordine este de cel puţin 80 de morţi, au anunţat autorităţile egiptene.

Mii de simpatizanţi ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani au ieşit pe străzi, vineri, pentru a denunţa „lovitura de stat militară” din 3 iulie, soldată cu înăturarea de la putere şi arestarea preşedintelui Mohamed Morsi.

Protestele au degenerat în confruntări cu forţele de ordine, acuzate că au deschis focul împotriva manifestanţilor. Violenţele de vineri s-au soldat cu cel puţin 70 de morţi, conform unui bilanţ provizoriu, scrie Mediafax, care citează AFP.

Peste 700 de oameni au murit în confruntările din ultimele trei zile.

Zeci de mii de susținători ai Fraților Musulmani sunt în stradă și scandează „Jos cu dominația armatei!”. Forțele de ordine fac uz de gaze lacrimogene, iar protestatarii au început să arunce cu pietre și sticle.

Între timp, una dintre intrările în Piața Tahrir a fost blocată de armată.

Frăţia Musulmană a convocat o „zi a furiei” şi şi-a chemat adepţii să iasă în stradă, pentru a protesta faţă de intervenţia sângeroasă a forţelor de ordine, soldată cu cel puţin 638 de morţi.

Reunit de urgenţă aseară, Consiliul de Securitate al ONU a cerut tuturor părţilor implicate în criza din Egipt să pună capăt violenţelor, şi să dea dovadă de reţinere maximă.  

Vineri, guvernul german a avertizat că noi violențe „ar putea arunca Egiptul în haos” și a chemat părțile la dialog. 

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, solicită „mobilizarea urgentă a eforturilor la nivel european" pentru găsirea unei soluţii la criza din Egipt, anunţă preşedinţia Franţei, citată de Mediafax.

Angela Merkel şi Francois Hollande au discutat la telefon despre situaţia din Egipt şi au cerut încă o dată „încetarea imediată a violenţelor”. De asemenea, au propus mobilizarea urgentă a eforturilor la nivel european.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri