Exclusiv Patru Tarzani, doi Banimulți și un Hoț concurează în alegerile din 9 iunie. Numărul candidaților la locale a scăzut cu 50.000

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - ALEGERI 2024 - AFISE ELECTORALE - 23 MAI 2024
Numărul candidaților înscriși la alegerile locale este cu 50.000 mai mic decât în urmă cu patru ani. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Numărul celor care și-au depus candidaturi pentru locale este în mare scădere față de alegerile de acum patru ani. Sunt cu aproape 50.000 de candidați mai puțin înscriși pentru scrutinul din 9 iunie față de cel din anul 2020. În afară de celebrii Marcel Muia (care candidează pentru al șaselea mandat de primar în comuna Chevereșu Mare) și Vasile Laba (care se bate pentru al cincilea mandat de primar în comuna Bistrița Bârgăului), la alegerile din 9 iunie și-au depus candidaturi, între alții, patru candidați pe nume Tarzan, doi Banimulți și un Hoț. 

Marcel Muia candidează de unul singur la alegerile din comuna Chevereșu Mare, județul Timiș. Nici un alt partid nu a reușit să impună contracandidați în cursa pentru comuna pe care Muia o conduce cu mână de fier încă din anul 2000. Partidul AUR a încercat să impună un candidat, în persoana lui Alin Șandor, dar listele cu semnături de susținere ale acestuia au fost respinse de instanță, în urma unei contestații a PSD. Pentru Consiliul Local al comunei, PNL a depus doar 3 candidați , PSD - 14 candidați, iar AUR - 11. Și atât, niciun alt partid.

marcel-muia
Marcel Muia candidează fără adversar pentru al șașelea mandat la conducerea primăriei din Chevereșu Mare. Foto: digi24.ro

Nu același lucru se întâmplă la Bistrița Bârgăului, comuna condusă încă din 2004 de Vasile Laba. Care inițial a devenit primar din partea PDL, iar astăzi candidează, din nou, din partea PSD. Vasile Laba (PSD) are patru contracandidați, din partea PNL, AUR, Forța Dreptei și Partidul Național Țărăresc Maniu-Mihalache. 

Mai puțin cu 50.000 de candidați 

Sunt în total 207.396 candidați înscriși în alegerile locale din 9 iunie 2024 pentru un post de primar, consilier local, consilier județean sau președinte de Consiliu Județean.

Dacă numărul de 207.396 vi se pare mare, să știți că la precedentele alegeri din 2020 au candidat 256.042 de români. Diferența este, așadar, de aproape 50.000 de oameni.

Explicație posibilă? Dezinteresul față de funcția publică sau, mai exact, față de politică în general. Reamintim că la alegerile din anul 2016 au candidat 267.239 de români.

Tarzan și Banimulți

Printre cei peste 200.000 de candidați la alegerile din 9 iunie am identificat nu mai puțin de patru persoane cu numele Tarzan. Este un Tarzan Romulus Pop care candidează din partea PSD pentru un loc de consilier județean la Bistrița Năsăud. Avem apoi un Tarzan Grancsa, candidat din partea Asociației Partida Romilor “Pro-Europa” pentru un loc de consilier local la Prejmer, Brașov.

În localitatea Grăniceri avem un alt Tarzan din partea PSD, respectiv Remus Tarzan Ciurar, care își dorește să devină consilier local. Și, în fine, mai există un Tarzan Fekete, candidat în localitatea Tinca, Bihor, din partea Asociației Partida Romilor. 

Pentru administrarea banului public din Vrancea, AUR propune doi candidați cu numele Banimulți. Sunt soți și soție, Florin și Mariana Banimulți, ambii candidând pentru două locuri de consilier local în localitatea Păunești, Vrancea. 

Hoț și Hoțu

Oferta PSD pentru Consiliul Local al comunei Vultureni din județul Cluj îl cuprinde, pe un loc probabil eligibil, pe Hoț Ioan Nicolae. Este singurul candidat cu numele Hoț înscris în cursa electorală din 9 iunie.

Ar mai fi și un Hoțu Cornel, și el candidat din partea PSD, dar pentru Consiliul Local din comuna Ghercești, Dolj.

PSD îl propune și pe Nicolae Ceaușescu pe lista de candidați a partidului la alegerile din comuna Poboru, județul Olt. Ceilalți șapte candidați cu numele Ceaușescu, dar cu alte prenume, sunt distribuiți la PNL, AUR, PMP și USR. 

O scădere a numărului de candidați observăm și la scrutinul privind alegerile europene, tot din 9 iunie. Pentru cele 33 de locuri de deputați în Parlamentul European anul acesta s-au înscris 542 de candidați. La precedentele alegeri, din 2019, erau înscriși 695 de candidați. Ponderea pe sexe a candidaturilor este în favoarea bărbaților (68%), femeile beneficiind doar de 32% dintre locurile pe listele electorale. 

Cele mai echilibrate liste sunt ale USR (12 F/11 M) și PSD (12 F/11 M). Doar un sfert din candidații liberali sunt femei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noi reguli în școlile din România. Schimbarea devine obligatorie pentru elevi
Digi FM
O femeie a petrecut 43 de ani după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a decis acum un judecător...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cât mănâncă pe zi cel mai gras câine din Cehia. Cântărește 125 de kilograme și are aproape un metru înălțime
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...