Live

Peste 21.000 de români din diaspora s-au înscris pentru votul prin corespondenţă. Până când se pot face înscrieri

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/Gettyimages

Peste 21.000 de români din străinătate s-au înscris până în prezent pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Cele mai multe cereri au fost în Marea Britanie și Germania.

Până luni, la ora 16.00, au fost depuse 21.470 de cereri pentru votul prin corespondenţă, potrivit site-ului AEP.

Cele mai multe cereri au fost depuse de românii din Marea Britanie (peste 5.000) şi Germania (aproape 3.000), iar peste 1.000 de solicitări au venit din Spania, Italia, Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda. Cereri de vot prin corespondenţă au venit şi din Austria - 813, SUA - 714, Irlanda - 496, Canada - 466, Danemarca - 443, Luxemburg - 300. Printre ţările cu cele mai puţine solicitări se numără Ucraina, India, Iran, Albania sau Muntenegru.

Până când se pot depune cereri de vot prin corespondență

Mai sunt 10 zile în care românii din diaspora mai pot opta pentru a-şi exercita dreptul de vot la parlamentare prin corespondenţă.

Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care doresc să îşi exercite dreptul la vot prin corespondenţă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, se pot înregistra, până cel mai târziu pe 22 octombrie, pe platforma www.votstrainatate.ro.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot, care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă.

Prin completarea acestui chestionar, cetăţeanul român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi exprimă dorinţa să voteze prin corespondenţă la alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2020, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă.

Românii din diaspora vor vota la parlamentare pe 5 şi 6 decembrie.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Greblă: Peste 900 de români s-au înscris pentru a vota prin corespondență la prezidențiale și parlamentare. Sper să fie cât mai mulți

Odobescu: Sunt peste 900 de secţii de votare în străinătate, la europarlamentare. Se va vota 7-22, în unele situații până la 23:59

Românii din Diaspora se pot înregistra online pentru a vota la alegerile din acest an, începând cu 1 aprilie

MAE a emis ordinul pentru documentele care le permit românilor din străinătate să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare

Partenerii noștri