Live

Video Un marinar povestește despre o întâlnire îngrozitoare cu orcile. Atacurile balenelor ucigașe din Spania rămân un mister

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Atacurile orcilor asupra ambarcațiunilor s-au înmulțit în largul coastelor Spaniei și Portugaliei, dar biologii nu-și dau seama de ce au acest comportament Foto: Profimedia Images

În mod normal, vederea unui delfin sau a unei balene este un eveniment fericit pentru oricine. Dar imaginați-vă dacă barca dumneavoastră ar fi atacată de o balenă ucigașă. Se întâmplă în largul coastelor Spaniei, unde atacurile orcilor asupra iahturilor și bărcilor de pescuit s-au înmulțit. Pentru biologi, acest comportament rămâne un mister, în timp ce marinarii se întreabă cum pot rămâne în siguranță. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.

E coșmarul oricărui marinar: o orcă adultă atacă o barcă, în largul coastelor Spaniei. Mamiferul este suficient de puternic ca să avarieze iahtul cu vele sau, în cel mai rău caz, să-l răstoarne. I s-a întâmplat și lui Rafael Martinez. El și soția lui au 30 de ani de experiență pe mare, iar cuplul din Cadiz nu se sperie ușor. Dar întâlnirea cu orcile a fost îngrozitoare.

Barca s-a zguduit din senin și s-a rotit la 180 de grade, îndreptată spre nord. Atunci, soția mea a zărit balenele ucigașe. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să cer ajutor Pazei de Coastă. Atunci când un animal atât de mare îți atacă barca și nu știi cât timp va dura, orice se poate întâmpla”, povestește Rafael Martinez.

Peste 300 de incidente în ultimii doi ani

Temerile sunt tot mai mari pe coasta atlantică a Spaniei și Portugaliei. Peste 300 de incidente au fost înregistrate în ultimii doi ani.

Marinarii spun că Paza de Coastă spaniolă trebuie să lanseze zilnic operațiuni de salvare pentru persoanele ale căror bărci au fost avariate de orci.

Echipajul unei ambarcațiuni a filmat scene dramatice. Balenele ucigașe sunt prădători care pot cântări până la șapte tone. Patru orci au împins iahtul înainte și înapoi ca pe o jucărie. Păreau să acorde o atenție speciacârmei. „Nimeni n-o să creadă asta! De fiecare dată când merg pe o parte, balena se duce pe cealaltă”, spune unul dintre martori.

Mamiferele marine au asediat barca aproape două ore.

Oamenii de știință preferă să numească aceste evenimente „întâlniri”. Dar Rafael Martinez și majoritatea marinarilor le numesc „atacuri”.

La un moment dat, am simțit că intru în panică. Orcile atacau de un sfert de oră și, deodată, am văzut o bucată din cârmă plutind în spatele nostru”, povestește Rafael Martinez.

Fără cârmă, ambarcațiunea e imposibil de condus.

De ce atacă orcile?

Cea mai importantă întrebare este de ce fac orcile așa ceva.

Au pățit ceva care le-a destabilizat complet. E ca și cum au luat-o razna”, spune Dori Fernandez.

În portul Conil de la Frontera, localnicii spun că orcile devin agresive din cauza competiției pentru mâncare. Atât prădătorii marini, cât și pescarii vânează tonul roșu. Activiștii pentru drepturile animalelor spun că în lupta pentru pradă, pescarii au rănit orcile cu harpoanele. Dar aceștia au o altă teorie.

„Credem că un marinar a rănit accidental un pui de orcă. De aceea, animalele atacă acum partea de dedesubt a bărcilor. Asta nu s-a mai întâmplat niciodată înainte”, spune pescarul Antonio Rodriguez.

Cercetătorul Ezequiel Andreu preferă să evite cuvântul „atac”. Crede în zona Peninsulei Iberice au mai rămas doar aproximativ 40 de orci, iar protejarea acestei specii pe cale de dispariție este o prioritate.

E foarte greu să găsim cauza, dar ceea ce putem spune cu o mare probabilitate este că e legat de interacțiunea cu oamenii. Credem că este un comportament învățat în timp și transmis restului grupului”, arată biologul marin.

„Dacă e să aleg între viața mea și a lor, atunci o aleg pe a mea”

Cei mai mulți marinari nu sunt mulțumiți de explicații. Spun că oamenii de știință și autoritățile nu fac suficient pentru le a asigura securitatea.

Rafael Martinez crede că animalele ar trebui monitorizate cu dispozitive GPS. Se teme că dacă nu se face nimic, într-o bună zi o balenă ar putea fi ucisă.

Dacă barca și viața îți sunt puse în pericol, atunci te aperi! Îmi pare rău pentru aceste mamifere, dar dacă e să aleg între viața mea și a lor, atunci o aleg pe a mea. Dar nu ar trebui să se ajungă niciodată la asta - avem nevoie de soluții pentru rezolvarea problemei”, spune marinarul.

Rafael vrea să continue navigheze, însă își dorește să evite cu orice preț o nouă întâlnire cu balenele ucigașe.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Tragedie! Un campion a anunțat că fiul său în vârstă de 15 luni a murit: ”Prietenul meu e fără viață. Vă rog, ajutați-mă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pedro Sanchez a decis să nu demisioneze. Zeci de mii de spanioli i-au cerut, în stradă, să nu plece din funcția de prim-ministru

Mii de susținători ai premierului spaniol Pedro Sanchez au venit la Madrid să îi ceară să nu demisioneze

Premierul spaniol Pedro Sanchez vrea să demisioneze după ce soția lui a fost acuzată de corupție. Procurorii cer clasarea dosarului

„Messi al medicinei sportive”: „Am văzut rupturi de ligamente la copii de 7 ani”. Terenurile de iarbă sintetică, principala cauză

Partenerii noștri