Exclusiv „Messi al medicinei sportive”: „Am văzut rupturi de ligamente la copii de 7 ani”. Terenurile de iarbă sintetică, principala cauză

Claudiu Pândaru Data actualizării: Data publicării:
Ortopedul spaniol Ramon Cugat
Ramon Cugat e cunoscut ca „Messi al medicinei sportive” pentru că a operat unii dintre cei mai cunoscuți fotbaliști ai lumii. Foto: Captură video Digi24

Ramon Cugat e cunoscut ca „Messi al medicinei sportive”, chirurgul ortoped care a operat mii de sportivi din întreaga lume, inclusiv pe unii dintre cei mai cunoscuți fotbaliști ai lumii. E preferatul lui Pep Guardiola și are grijă de peste 230.000 de jucători din Liga Spaniolă. L-a cunoscut pe Hagi și a venit să descopere România. Vă invităm să vedeți un interviu exclusiv acordat jurnalistului Claudiu Pândaru.

Claudiu Pândaru: Vă mulțumim că vă aflați alături de noi și că ați acceptat să ne acordați acest interviu. Sunteți probabil unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi ortopezi din lume, în special în domeniul sportului. De curiozitate, cum reușiți să dezvoltați o comunicare eficientă atunci când tratați sau aveți de-a face cu unii dintre cei mai cunoscuți sportivi și atleți ai lumii? Mai ales când aceștia se așteaptă să revină pe teren la aceeași capacitate pe care o aveau înainte de accidentare.

Ramon Cugat: În primul rând, mulțumesc pentru invitație. Cred că, în această privință, mă avantajează puțin faptul că am jucat și eu fotbal, în tinerețe. Am jucat 6 ani la Barcelona, de la 15 la 21 de ani. După care am decis să urmez Medicina.

Practic, toată viața mi-am dedicat-o fotbalului și medicinii.

Acesta e și motivul pentru care uneori îmi dau seama atunci când un fotbalist are o problemă și ce se întâmplă în mintea lui.

Există două tipuri de afecțiuni aici: una e de ordin fizic, cealaltă e la nivel psihologic. Acesta e și motivul pentru care îmi place foarte mult ce fac. Am fost acolo, pe teren. Îmi place. În felul acesta, mențin o legătură între cele două: studiez medicina și în același timp înțeleg mai bine accidentările pe care le suferă fotbaliștii.

Apoi, trebuie să ne gândim cum facem ca acel jucător să poată reveni cât mai repede posibil pe teren.

Iar aceasta reprezintă un motiv de satisfacție pentru noi. E foarte costisitor să ajungi să deții o asemenea expertiză, să știi unde s-a accidentat, care e diagnosticul, ce tratament să urmeze, să ții cont de notorietatea sa, înainte de a decide că poate reveni pe teren.

Claudiu Pândaru: Aveți o relație foarte specială cu Pep Guardiola. Ați menționat de mai multe ori acest lucru. Cum vă influențează cariera o astfel de relație?

Ramon Cugat: Pep Guardiola e mai mult decât un bun prieten, îl tratez ca pe un membru al familiei mele.

Suntem foarte apropiați. Că sunt cu el sau cu familia, e același lucru.

Îl știu de pe vremea când avea 16-17 ani. Avem o relație foarte, foarte bună. E un bun prieten. Mulți dintre jucătorii săi au ajuns la dumneavoastră…

Da, desigur, avem o colaborare foarte bună și încerc să-l ajut cât pot de bine.Probabil că știți și dumneavoastră, chiar mai bine decât mine, deoarece aveți acces la știri din întreaga lume despre el.

Claudiu Pândaru: Sunt curios, ați tratat vreun jucător român?

Ramon Cugat: Da, au fost câțiva. Nu le mai țin minte numele la toți dar, cu ani în urmă, am avut ocazia să îl văd pe Gică.

Gică Hagi!

Claudiu Pândaru: Deci, l-ați cunoscut pe Gică Hagi?

Ramon Cugat: Da! În urmă cu mai mulți ani.

Claudiu Pândaru: Acum el e antrenor. Deține și antrenează o echipă de fotbal, cea mai bună echipă la ora actuală din România. Are un fiu care joacă și el fotbal… Ce știți despre Iannis?

Ramon Cugat: Nu l-am tratat, nu am apucat să-l văd. Dar mulți mi-au povestit despre băiatul lui Gică Hagi, că este un jucător foarte bun, la fel ca tatăl său.

Tatăl său, cu toții știm, a fost un fotbalist extrem de tehnic. A purtat numărul 10 pe tricou.

Mi-l amintesc (pe Gică Hagi) din perioada când juca în Spania. Într-o zi am avut ocazia să-l întâlnesc.

Dacă nu mă înșel, țin minte că suferise o întindere a ligamentului colateral median. Este un tip de leziune tratabilă dar la care perioada de recuperare durează mai mult… Dar da, e tratabilă și în majoritatea cazurilor nu e necesară o intervenție chirurgicală. Se poate vindeca cu un tratament obișnuit.

Claudiu Pândaru: Ați contribuit cu mai multe inovații în domeniul dumneavoastră de activitate, cum ar fi de pildă metoda de tratament pe care o folosiți, numită „terapia PRP” („Plasmă bogată în trombocite”).

Ramon Cugat: Da, PRP reprezintă o metodă diferită de tratament care se bazează pe ideea regenerării țesuturilor lezate care au suferit rupturi: ligamente, mușchi, tendoane.

Această metodă de tratament e benefică în cazul țesuturilor bogate în colagen: poate fi folosită la țesuturi cartilaginoase, oase, mușchi, ligamente, tendoane, menisc.

Terapia creează condiții optime de vindecare în cazul fotbaliștilor care se confruntă cu probleme la genunchi, gleznă sau la articulația șoldului. E o terapie naturală.

Ideea e să obții acel potențial pentru susținerea proliferării celulare în organismul nostru, deoarece PRP înseamnă „Plasma Rich in Platelets” - plasmă îmbogățită cu trombocite. Iar elementele esențiale despre care vorbim aici sunt bioproteinele, pe care le întâlnim în special în trombocite și în plasmă.

Mai întâi, sângele recoltat este centrifugat, ceea ce duce la separarea leucocitelor, sau globulelor albe, de globulele roșii.

La final, extragem o plasmă îmbogățită cu trombocite. Acesta e elementul folosit în această terapie.

Avem apoi mai multe feluri de astfel de terapii PRP. Uneori, poate avem nevoie de mai multe sau de mai puține astfel de trombocite pentru tratament. În mod normal, în Spania folosim o tehnică prin care obținem de 2- 2,5 ori mai multe trombocite decât se află în mod normal în sânge. E suficient.

Folosim această tehnică din 2001. Suntem în permanentă legătură cu diverși doctori, biologi, biochimiști, veterinari, specialiști în microscopie optică și electronică, experți în biomecanică și biomedicină.

Un număr mare de specialiști de la mai multe univestiăți din Spania cooperează cu noi.

Apoi, pentru a obține toate aceste rezultate, trebuie să muncim foarte, foarte mult în acest domeniu al terapiei PRP, al plasmei cu factori de creștere.

Pentru a ști când are nevoie un fotbalist de o astfel de terapie, trebuie mai întâi să îi pui un diagnostic corect. Acesta e cel mai important lucru.

Odată pus diagnosticul, uneori e indicată terapia PRP.

De ce? Pentru că terapia PRP permite vindecarea traumatismului și ameliorarea durerii, iar jucătorul poate reveni mai repede la antrenamente ori pe teren.

Claudiu Pândaru: O să vă rog să ne spuneți numele unor sportivi care au apelat la dumneavoastră și pe care i-ați tratat.

Ramon Cugat: Sportivi? Fotbaliști? O mulțime. Mii și mii. Jucători profesioniști și amatori.

Eu lucrez în cadrul Federației de Fotbal Spaniole. Dar în același timp există o companie de asigurări: Mutualidad (de Previsión Social) des Futbolistas Españoles: toți jucătorii din Federația Spaniolă de Fotbal aparțin Mutalidad, compania de asigurări.

Noi trebuie să avem grijă de toți jucătorii de fotbal care sunt în Spania.

Avem o echipă numeroasă în Barcelona, de unde îi avem în îngrijire pe toți jucătorii înregistrați din Catalonia.

De exemplu, anul trecut aveam în grijă 203.000 de jucători de fotbal.

Anul acesta avem cu 27.000 de jucători mai mulți. În total, am ajuns la 230.000.

Anul trecut, la 203.000 de jucători, am avut 25.000 de accidentări.

Să luăm, de exemplu, ruptura de ligamente încrucișate: e una dintre cele mai frecvente accidentări.

Anual, înregistrăm între 900 (minimul de accidentări într-un an) și 1.400 (maximul de accidentări/an) de rupturi de ligamente încrucișate.

Vorbim doar despre acest tip de accidentare.

Claudiu Pândaru: Ce știți despre medicina sportivă din România?

Ramon Cugat: Consider medicina sportivă vitală în toate sporturile.

În privința fotbalistului trebuie să știm următoarele: Cum crește el? Ce evoluție are? Care e raportul dintre greutate și grăsime? Apoi, jucătorul trebuie să posede bune capacități psihomotorii și un bun control al mingii.

Trebuie să știe să știe să dribleze, să alerge, să sară, să lovească mingea. Portarul să știe cum să apere, atacantul să știe cum să marcheze.

Foarte importantă e prevenția: să fii în formă e bine, dar e important să știi cum să previi accidentările.

De ce? Pentru că în prezent ne confruntăm cu foarte multe accidentări. Iar medicina sportivă îi poate ajuta pe jucători cum să evite multe dintre aceste accidentări.

Ce vedem azi? Cred că numărul de accidentări este prea mare. Prea multe probleme. Prea multe meciuri jucate.

În unele cazuri, nu mai e timp pentru educarea ori antrenarea jucătorului. Terenurile de la unele cluburi de copii nu au condiții bune de antrenament.

Apoi, e posibil să porți ghete care nu sunt potrivite suprafeței de joc. Uneori joci pe teren sintetic, cu iarbă artificială, alteori pe gazon, sunt două suprafețe diferite. Dacă ai ghete pentru iarbă, trebuie să le schimbi cu alt tip de încălțăminte dacă joci pe altă suprafață.

În unele cazuri, jucătorii tineri vor să poartă același tip de ghete cu cele ale unui fotbalist celebru, pentru că sunt fanii lui. Dar asta nu înseamnă că e și indicat să joace cu același model de gheată.

Acestea sunt câteva din motivele pentru care 75-80% din accidentările care constau în rupturi de ligamente încrucișate sunt cauzate de faptul că tipul de încălțăminte și suprafața de joc nu sunt adaptate pentru tinerii fotbaliști de 8-12 ani.

Am văzut, de pildă, rupturi de ligamente la copii de 7 ani.

Claudiu Pândaru: Se vede că sunteți foarte pasionat de fotbal, lucrați cu fotbaliști și îi tratați pe cei care suferă accidentări. Ce știți despre fotbalul românesc?

Ramon Cugat: Nu știu să spun prea multe despre fotbalul românesc. De ce? Pentru că mă concentreze pe fotbalul spaniol și pe cel din regiune.

Dar românii au, cel puțin în European Cup, câteva echipe foarte bune, chiar dacă nu reușiți constant acest lucru.

Claudiu Pândaru: De ce?

Ramon Cugat: De ce? Presupun că trebuie să depuneți un efort mai mare și să insistați mai mult în crearea de sportivi și jucători buni.

Și apoi să aveți grijă de ei.

Pregătirea fizică e foarte bună, deoarece mulți dintre antrenorii din prezent au fost și ei jucători de fotbal.

Dar filosofia fotbalului s-a schimbat mult. Și s-a schimbat rapid. Fotbalul nu mai e același. Se vede din meciurile de la televizor.

Uitați-vă cât de diferit arăta un meci de acum 20 de ani cu unul de acum.

În prezent, ca să fii fotbalist trebuie să ai o condiție fizică mai bună. În urmă cu 20 de ani conta tehnica. Acum, e bine să fii și tehnic, dar ai nevoie și de mușchi, pentru a sprinta, a sări la centrare și a alerga necontenit timp de 90 de minute.

Deci acestea ar fi lucrurile de care ar trebui să țină cont echipele românești pentru a avea fotbaliști mai buni. E valabil pentru toți jucătorii de fotbal, indiferent că vin din emisfera nordică, cea sudică, din Est, ori din Vest. Dar cred însă că totul depinde de antrenament.

Cred că asta e cel mai important: antrenorul. Dar el nu trebuie să se limiteze doar la simplul antrenament.

Antrenorul trebuie să știe să-i aleagă pe cei mai buni sportivi, pe cei care dispun de cele mai bune calități tehnice și care știu să controleze mingea.

Apoi, ai de tras la sala de forță și trebuie să urmezi ședințe de fizioterapie. De asemenea, pe lângă antrenor, mai sunt specialiști în pregătirea fizică a fotbalistului care spun: aici mai trebuie lucrat, aici ești slab și trebuie să-ți dezvolți masa musculară. Genul ăsta de lucruri.

Încălzirea trebuie și ea făcută corect înainte de începerea antrenamentului.

Sunt mai multe persoane care participă la antrenament, tehnicieni și tot felul de persoane specializate.

De asemenea, ca sportiv, trebuie să ai un dietetician, care să-ți spună: mănâncă asta, sau nu mânca ori bea asta. Ai grijă cu asta ori cu ailaltă. Ai grijă cu dulciurile, croissante-ele și totate acele lucruri ori substanțe care nu sunt benefice pentru organism.

Există persoane specializate care decid regimul alimentar pe care un fotbalist trebuie să-l urmeze pentru a juca la capacitate maximă.

În prezent, există o serie de dispozitive care analizează performanța pe teren a unui fotbalist și care pot ajuta la corectarea problemelor. E nevoie să ai o echipă în spate.

Claudiu Pândaru: O echipă care să fie mereu alături de tine.

Ramon Cugat: Da! Consilierea psihologică e și ea foarte importantă.

De exemplu, țin minte că am operat un fotbalist care suferise o accidentare. Timpul de recuperare era de 8-9 luni.

Și i-am spus: ca să revii pe teren, trebuie să începi să te antrenezi.

Dar el întreabă: cum să joc? Iar tu trebuie să-i explici.

Cluburile mai organizează uneori câte un meci amical, iar cel accidentat, la primul contact mai dur începe să-și facă griji că și-ar putea rupe iar meniscul ori ligamentele. De aceea, să ai un consilier psihologic în echipă în astfel de cazuri e foarte important.

Claudiu Pândaru: Și o ultimă întrebare: cum vi se pare România? Înțeleg că e prima vizită a dumneavoastră aici.

Ramon Cugat: Da, e prima mea vizită aici, am venit să mă văd cu un prieten. Am sosit la București într-o zi cu soare și am descoperit un oraș frumos. Frumos oraș.

Mi-au plăcut bisericile, clădirile, atât cele vechi, dar și cele moderne. Mi-a plăcut. Am fost în multe locuri din lume și de fiecare dată mi-a făcut plăcere să vorbesc și să interacționez cu oamenii, să simt atmosfera locului, să merg la un restaurant, să stau la hotel, toate astea îmi fac plăcere. Aici mi-a plăcut arhitectura clădirilor, m-a surprins plăcut, mai ales că e prima oară când ajung în București.

Am vorbit de multe ori cu români, care se află în număr mare în Spania. Și există și un fotbalist român care joacă la Tarragona.

Eu m-am născut în sudul capitalei Tarragona. Catalonia are patru capitale: Barcelona, Tarragona, Lleida și Girona. Eu m-am născut în Tortosa, Aldea, un sat de lângă delta râului Evro

Am operat în urmă cu 1-2 ani un jucător român care venea din București și care joacă pentru clubul din Tarragona. .L-am operat dar nu-i mai țin minte numele (Alexandru Țîrlea, n.r.).

Gândiți-vă că anual consultăm 25.000 de jucători legitimați la federația spaniolă de fotbal. Nu doar eu de unul singur, întreaga echipă. Dintre aceștia, operăm pe an în jur de 1.000 de jucători accidentați.

Claudiu Pândaru: Vă mulțumesc pentru discuție și vă doresc să vă simțiți bine în România.

Ramon Cugat: Vă mulțumesc și eu pentru această invitație. Și vă mulțumesc și vouă, nu doar bucureștenilor ci și tuturor celor din România. Și vreau să vă felicit pentru faptul că aveți o capitală foarte, foarte frumoasă.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...