Live

Ce a făcut și ce trebuie să mai facă România pentru Republica Moldova

Alexandru Muraru Data publicării:
Liderul PNL Iași Alexandru Muraru a vorbit despre scenariile în care PNL rămâne la guvernare Foto: Sabin Cîrstoveanu/Inquam Photos

Relația dintre România și Republica Moldova nu a fost niciodată doar o simplă vecinătate geografică, ci o profundă legătură de istorie, cultură și aspirații comune. Această legătură s-a materializat prin acțiuni concrete și suport neîntrerupt. În timp ce multe au fost realizate, privirea îndreptată către viitor ne arată că încă există drumuri de parcurs și punți de construit pentru a întări și mai mult aceste legături.

România și Republica Moldova sunt astăzi două țări care își croiesc tot mai ușor drumul una spre inima celeilalte. Și nu doar cu poduri de flori ca în anii `90, după căderea comunismului și destrămarea URSS, ci printr-o abordare pragmatică, cu bune nuanțe economice și diplomatice. Deschiderea fără dubii a României către statul vecin datează deja de aproape două decenii, dar Republica Moldova nu a avut tot timpul lideri deciși să orienteze țara către Uniunea Europeană, este suficient să ne amintim de desele prezențe ale președinților Vladimir Voronin sau Igor Dodon la Kremlin pentru a ne face o idee.

România, ca prim partener comercial al Republicii Moldova, a depășit Federația Rusă, evidențiindu-se prin exporturi în valoare de 1,3 miliarde de dolari - aproape o treime din totalul exporturilor moldovenești. Mai mult, cu peste 1600 de companii românești active și un capital investit de 6,7 miliarde de lei, România reprezintă coloana vertebrală a investițiilor străine în Moldova.

Vorbim despre o investiție importnată în educație prin alocarea a peste 6 milioane de euro pentru programe de dezvoltare rurală sub egida „Satul European” și 4 milioane de euro pentru „Dezvoltarea transportului școlar”, care au facilitat achiziționarea de autobuze școlare noi. Această infuzie de resurse nu numai că stimulează învățământul, dar și construiește literalmente viitorul prin renovarea a aproape 1000 de grădinițe.

În domeniul sănătății, solidaritatea românească se manifestă prin cei 52 de medici și asistenți medicali din România care au ajutat în lupta împotriva COVID-19, prin donații de medicamente și echipamente medicale și prin sprijinirea sistemului medical moldovenesc cu peste 2 milioane de euro în doze de vaccin.

Pe lângă acestea, investițiile în infrastructura energetică și de transport sunt vitale. România devine un furnizor principal de energie, înlocuind importanța Gazprom prin proiecte precum administrarea conductei Iași-Ungheni-Chișinău și a rețelelor de gaze ce alimentează multe localități din Moldova.

La nivel diplomatic, alegerea președintelui Maia Sandu în 2020 a însemnat un viraj decisiv pentru Moldova spre Uniunea Europeană, cu un suport necondiționat din partea României. Această schimbare de curs a fost consolidată prin acordarea de către Consiliul European a statutului de țară candidată la aderare pentru Moldova în 2022, cu România jucând rolul de avocat principal în această traiectorie istorică.

Cu toate aceste eforturi, mai avem mult de făcut. Este crucial ca memorandumurile semnate pentru construcția și renovarea de poduri peste Prut și autostrăzi să nu rămână doar pe hârtie. Infrastructura de transport - o arteră vitală a integrării - necesită acțiuni prompte, în special în ceea ce privește execuția lucrărilor la Autostrada Unirii. Practic, Autostrada Unirii de la Tg. Mureș până la Ungheni, pe râul Prut, ar rezolva principala nevoie de unire nu doar între regiunile românești, dar și aceea dintre România și Moldova.

La fel ar însemna și un drum rapid între vama Albița care să se intersecteze cu Autostrada A7 la care se lucrează intens și care leagă Ploiești de Suceava.

Infrastructura energetică este deja cu un pas înainte așa cum am văzut, iar construirea unei piețe de capital comune ar putea fi al treilea domeniu prin care cele două țări să strângă legăturile la un nivel fără precedent până acum.

România se află, ca și Republica Moldova, într-o situație ”win-win” pentru că are posibilitatea să facă investiții, iar aceste investiții să fie mai importante decât simple declarații de apreciere. Investițiile au dublu rol, unul economic pentru a dezvolta regiuni ale României și în baza cărora, în ultimă instanță, vin bani la buget - și un rol diplomatic pentru că aceste investiții consemnează de facto probabil cel mai îndrăgit țel al României, acela de realiza conexiuni mai strânse decât o unire cu Republica Moldova.

România și Republica Moldova se află într-un punct de inflexiune, iar investițiile românești nu reprezintă doar o dovadă a fraternității, ci și o cale pragmatică de a susține dezvoltarea economică și stabilitatea în regiune. În acest peisaj de colaborare strânsă, ambele națiuni nu doar că prosperă, dar își întăresc și identitatea europeană, consolidând astfel o relație de nezdruncinat pentru generațiile viitoare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fost fotbalist de la FCSB, întreținut de mama sa: ”Sumele de bani dăruite de mine, principala sursă de venit a familiei lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maneliști români, marionetele lui Putin. Cum încearcă să influențeze alegerile din R. Moldova. Jador: Mi s-a propus o sumă mare de bani

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat rezultatele referendumului privind integrarea în UE

VIDEO. Atac la Chișinău comandat de la Moscova, dejucat de polițiști. Au fost reținuți trei bărbați și două femei

Fost consilier prezidențial de la Kiev: „Moldova riscă să fie transformată într-un cap de pod de unde Rusia să atace România"

Partenerii noștri