Live

Cooperarea UE-SUA și România

Mihai Tudose Data publicării:
Sursa Mihai Tudose/Facebook

Între veștile dătătoare de speranță din această intensă săptămână bruxelleză, se detașează una cu o semnificație aparte și implicații majore, inclusiv pentru România: reintensificarea colaborării UE-SUA.

Turneul european al reprezentantului special pentru probleme climatice al președintelui Joe Biden, John Kerry, fost șef al diplomației americane în administrația Obama - turneu ce a inclus o rundă de discuții la Comisia Europeană - indică voința de colaborare transatlantică pentru a răspunde adecvat crizei climatice.

E un prim pas după revenirea Statelor Unite în Acordul de la Paris și e semnalul că intrăm, la nivel global, într-o etapă de reconfigurare, ce va avea un impact semnificativ în plan economic. În cheia asta e de citit declarația d-lui Kerry, de la Bruxelles: ”E un moment de mare oportunitate, pe care n-am mai avut-o, poate, de la revoluția industrială încoace”.

A crescut, în consecință, interesul pentru Summit-ul internațional convocat de președintele Biden, pentru 22 aprilie, de Ziua Pământului, și pentru Conferința Națiunilor Unite privind schimbarea climatică, din noiembrie, de la Glasgow.

În alt plan, cooperarea UE-SUA, decisă luni, pentru securizarea lanțurilor de aprovizionare în vederea producerii de vaccinuri pe cele două maluri ale Atlanticului intervine într-un moment critic pentru campania europeană de vaccinare anti-Covid19.

Iar propunerea Germaniei - exprimată marți de ministrul de Externe, Heiko Mass - de stabilire a unei politici comune de sancțiuni UE-SUA, pentru apărarea intereselor și valorilor comune și contracararea încălcării drepturilor omului și a abuzurilor indică, în mod clar, tendința transatlantică de strânsă colaborare.

Sunt evoluții care ne privesc direct, ca țară, prin implicațiile viitoare. E important să fim parte activă a transformărilor, așa cum e esențial să știm să valorificăm oportunitățile ce se deschid prin deciziile pe care le-am votat în Parlamentul European, în sesiunea plenară din aceste zile.

Mă refer, mai ales, la programele InvestEU și EU4Health, care exprimă ambiția UE de a-și reveni economic cât mai rapid și de a se pregăti pentru noi provocări de amploare în domeniul sănătății. Programul de investiții, succesor al Planului Juncker pentru investiții strategice, e menit să completeze Planul de Relansare și Reziliență, prin mobilizarea din bani publici și privați a circa 400 de miliarde de euro, în următorii șapte ani, pe baza unei garanții europene de 26 de miliarde de euro.

Iar EU4Health pune, prin bugetul de 5 miliarde de euro, bazele unei Europe a Sănătății, pentru crearea de stocuri comune de medicamente și echipamente medicale, precum și pentru specializarea profesională și digitalizarea serviciilor medicale.

Într-o săptămână în care s-a semnat declarația fondatoare a Conferinței privind Viitorul Europei - cel mai amplu proces de consultare și dezbatere din istoria UE, privind propria-i soartă - se întâmplă, iată, lucruri care ne dau motive de optimism.

Chiar nu e momentul ca România să se prăbușească în zodia meschinei discordii liberalo-useriste... Pentru că e de lucru!

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O cățelușă Golden Retriever s-a născut cu blana verde, iar imaginile cu ea au ajuns virale

Biden se va întâlni cu regele Iordaniei săptămâna viitoare, la Casa Albă

SUA acuză Rusia pentru atacurile cibernetice în Europa: Condamnăm cu fermitate acțiunile serviciului rus de informații

Mircea Geoană spune că pesediștii îl atacă pentru că îi deranjează sondajele: Posibila mea candidatură creează fibrilație în sistem

Partenerii noștri