Lucian Bode, despre legea sancționării protestelor: Esența modificărilor a fost de a descuraja faptele violente din spațiul public
Curtea Constituţională a respins cu unanimitate de voturi ca neîntemeiată sesizarea USR şi Forţa Dreptei în legătură cu legea de modificare a Codului penal privind sancţionarea protestelor. Prin urmare, actul normativ este constituţional. Lucian Bode, vicepreședintele Camerei Deputaților și fost ministru de Interne la data depunerii legii, arată că esența acesteia este de a descuraja și de a sancționa mai dur faptele cu violență produse în spațiul public ce pot pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor, iar criticile opoziției sunt nefondate.
"Curtea Constituțională a respins astăzi în UNANIMITATE sesizarea de neconstituționalitate depusă de către USR și neafiliați asupra propunerii legislative de modificare a Codului Penal pe care am inițiat-o în februarie împreună cu domnul senator Nicolae Ciucă.
Din păcate, unii au vocația de „demolatori” și de a arunca țara în haos sub diferite forme și pretexte, pornind de la politică și până la a fi indulgenți cu infractorii. Nu poți să te erijezi în lupul moralist al societății românești când ataci proiecte de lege care au ca obiectiv pedepsirea infractorilor și a delicvenților.
Curtea a desființat integral criticile de neconstituționalitate ale USR, spunând răspicat că acestea sunt «clare, precise și previzibile, nefiind contrare principiului securității juridice», majorarea limitelor speciale ale pedepselor penale și reglementarea unor forme agravate ale infracțiunilor fiind exclusiv de competența legiuitorului", a transmis Lucian Bode.
Fostul ministru a mai spus că s-a produs o furtună într-un pahar cu apă la momentul promovării legii, însă decizia CCR confirmă că nu încalcă prevederi ale CEDO sau ale Constituției.
"De prea multe ori am văzut cetățeni descumpăniți și scandalizați de pedepsele indulgente pe care le primesc răufăcătorii și cei care se manifestă cu violență la adresa celorlalți. Sunt de partea celor care doresc să își simtă viața, familia și proprietatea mult mai bine protejate. Siguranța străzii este siguranța noastră, a tuturor, este siguranța copiilor, părinților și bunicilor noștri.
La momentul depunerii acestei inițiative legislative s-a provocat o adevărată furtună într-un pahar cu apă de către cei din Opoziție cu privire la o posibilă încălcare a unor prevederi din Convenţia europeană a drepturilor omului, respectiv din Constituţia României. Nimic mai fals!
Esența modificărilor pe care le-am propus a fost de a descuraja și de a sancționa mai dur faptele cu violență produse în spațiul public ce pot pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Sunt arhicunoscute faptele unor persoane sau grupări de criminalitate organizată care au folosit de atâtea ori violența în public, stârnind de nenumărate ori indignare și sfidând efectiv legea și regulile de bună conviețuire în comunitate", a mai spus acesta.
Lucian Bode a subliniat că, odată cu această lege, polițiștii au un nou instrument pentru a acționa împotriva răufăcătorilor.
"Nevoia de siguranță a omului este fundamentală, iar statul are nevoie de legi eficiente împotriva răufăcătorilor. Se încheie astăzi o perioadă în care neputința era adesea invocată, autoritățile de aplicare a legii având de acum la îndemână un cadru legal îmbunătățit pentru a ne apăra și pentru a ne proteja mai bine. Sunt alături de cei cu care am făcut echipă în ultimii ani la Ministerul Afacerilor Interne și consider că oamenii în uniformă au nevoie de instrumente eficiente pentru a acționa, dar și de protecție din partea legii. PNL, ca un partid de centru-dreapta, va susține mereu demersurile și proiectele de acest fel, la fel ca mulți români care doresc un stat puternic în lupta cu infracționalitatea de orice fel. Bunăstarea unui popor este dată și de gradul lui de siguranță!", a conchis vicepreședintele Camerei Deputaților.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News