Live

Pășuni curățate cu ajutorul roboților agricoli

Data actualizării: Data publicării:

Roboții i-ar putea ajuta pe fermieri să nu piardă... subvențiile primite de la APIA. Ghidate cu o simplă telecomandă, mașinăriile sunt capabile să curețe pășunile la care oamenii nu pot ajunge. În acest fel, terenurile sunt menținute curate, una dintre condițiile pe care administratorii câmpurilor trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de la stat. Utilitatea unui astfel de robot a fost demonstrată vineri, lângă Oradea.

"Sunt deseori situații în care din cauza pantelor foarte abrupte nu putem trimite utilajele mecanizate, chiar nici oameni pe picioare nu mai pot sta la pantele mari și atunci soluția este un fel de robot șenilat de tocat."

Coordonat cu ajutorul unei telecomenzi, robotul poate ajunge în zone greu accesibile omului și este capabil să taie plante și chiar mici copaci cu diamentrul de până la 4 centimetri. Un astfel de utilaj le-ar fi util, de exemplu, și celor din Asociația Proprietarilor de Pășuni și Păduri din Bihor care administrează peste 1.800 de hectare de teren.

"Având în vedere faptul că au acces în zonele greu accesibile, vă dați seama că înlocuiește munca manuală. Știm foarte bine că să găsești pe cineva să îi dau de lucru în ziua de astăzi e destul de greu. Aceste utilaje vin să înlocuiască o grămadă de oameni și o muncă grea", spune Florin Ungur, președintele Asociaţiei Proprietarilor de Pășuni și Păduri Bihor.

Pășunile curățate de roboți pot deveni eligibile pentru subvențiile de la APIA, acordate doar dacă vegetația este îndepărtată.

"Avem și obligativitatea din cauză că luăm banii de la APIA să o întreținem și atunci trebuie să mai facem acea curățenie și cu aceste utilaje o putem întreține mult mai ușor. La asociația pe care o reprezint făceam manual în proporție de 70-80%", a declarat Gheorghe Platona, președintele unei asociaţii de pădurit și pășunat.

Importatorii acestor utilaje spun că roboții ar putea să-i atragă pe tineri spre agricultură.

"Din experiența mea dobândită în Italia, am văzut că tinerii se întorc în agricultură pentru că le poate oferi oportunități uriașe față de o fabrică. Mai mult, le dă posibilitatea ca în campanii să câştige mult mai mult decât într-o fabrică şi să trăiască mai bine", susţine Giuseppe Totti, importatorul roboților agricoli.

Un astfel de robot ajunge să coste 21 de mii de euro și poate fi cumpărat în rate.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Malaezia vrea să ofere urangutani țărilor care importă ulei de palmier. Ecologiștii numesc planul „obscen”

USR susține că a reuşit să scoată din noul Cod Silvic prevederi care ar fi distrus iremediabil pădurile din România

Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă. „De trei zile arunc”

Proiectul de lege privind Centura Verde Bucureşti-Ilfov va fi inclus în Codul Silvic. Ce prevăd amendamentele depuse

Partenerii noștri