Live

Un nou focar de pestă porcină africană în Bihor

Data actualizării: Data publicării:

E, din nou, alertă de pesta porcină africană în Bihor. La aproape două luni după ce autoritățile au anunțat eliminarea ultimului focar, virusul a fost confirmat într-o localitate din nordul județului. 20 de porci au fost sacrificați, însă există suspiciunea ca boala să se fi extins și la animalele dintr-o altă gospodărie.

După ce au prelevat probe de la doi porci care au murit săptămâna trecută, autorităţile au stabilit că animalele au fost infectate cu virusul pestei porcine.

"A murit o scroafă. A tratat-o medicul veterinar de liberă practică împuternicit vreo trei zile, starea de sănătate s-a ameliorat, dar a murit brusc după aceea. Şi după probele trimise de la noi, pe lângă scroafă a reieşit pozitiv şi unul din purcei", susține Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

"Focarul a fost confirmat în acestă gospodărie din satul Şilindru, în care erau crescuţi 20 de porci. Pentru a se evita răspândirea virusului, animalele au fost sacrificate şi au fost impuse măsuri restrictive", a relatat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

"S-a confirmat, a fost la om, s-au omorât porcii, s-au îngropat, atât. Vom vedea, suntem la început, sperăm să se stopeze, să se oprească aici", a declarat Iosif Balazsi, primarul comunei Şimian.

Autoritățile bănuiesc că virusul a fost transmis de la mistreții din zonă, prin intermediul hainelor cu care un localnic a mers pe câmpul de lângă sat.

"Noi suspicionăm că sursa ar fi tot mistreţul. Între timp, avem o suspiciune la un cioban din zona respectivă", a spus directorul DSVSA Bihor.

" Până acum eu de doi am auzit: ciobanul şi Gyuszi. Păcat, că oamenii au ţinut greu şi acum le prăpădesc. Bine că s-or recompensa, am auzit eu", spune un localnic.

Specialiştii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor ţin sub supraveghere întreaga zonă.

"Aplicăm toate măsurile: vom merge să facem recensământul tuturor porcinelor din acea zonă, restricţii privind circulaţia animalelor, indiferent de specie în această perioadă", a anunțat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

Până la sfârşitul lunii august, în Bihor au fost confirmate 29 de focare şi au fost sacrificaţi peste 1300 de porci.

Reporter: Bianca Firezar / Operator: Florin Lucuţa

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Execuție” în 21 de minute! VIDEO Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un localnic din Dolj și-a improvizat o instalație de captare a gazului din sol. Bărbatul își încălzea casa fără a plăti facturi

Japonezii au clonat porci pentru a fi folosiți ca donatori de organe pentru oameni

Singura țară europeană în care sunt mai mulți porci decât oameni încearcă să își convingă locuitorii să treacă pe legume

Invazia „super-porcilor”: SUA se pregătesc pentru un „dezastru ecologic” care a scăpat de sub control

Partenerii noștri