Live

Alexandru Rafila: Rata transmiterii trebuie menținută sub 1. Care este acum nivelul de răspândire în România

Data actualizării: Data publicării:
Alexandru Rafila Foto: Agerpres

Rata de transmitere a virusului este acum în România de 0,9 și ar fi bine să rămână la acest nivel și după măsurile de relaxare sau măcar să nu crească. O spune profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS. El a precizat la Digi24 că măsurile luate de autorități sunt importante, dar rezultatul real îl dă comportamentul fiecăruia dintre noi.

„E o valoare calculată pentru majoritatea țărilor din regiunea europeană a OMS, suntem în zona galbenă, în care sunt majoritatea țărilor care au introdus măsuri de relaxare. Sunt doar două, trei țări în zona verde, cu un indice de transmitere de 0,7-0,8. Noi suntem undeva pe la 0,9. E bine, ca să ai speranță că ții epidemia sub control, să fii întotdeauna sub 1 ca să nu ai o transmitere care să ducă la apariția unui număr mai mare de cazuri. Trebuie menținută această rată a transmiterii sub 1”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

„Aceste calcule matematice nu pot ține cont de comportamentul individual, periodic trebuie evaluată situația, acum trebuie evaluată peste 7 zile, când vedem dacă relaxarea a dus la o creștere substanțială, la o creștere acceptabilă sau rămânem la același nivel sau chiar mai mic, acestea sunt cele 3 scenarii. În funcție de această situație se pot calcula ratele de transmitere în viitor. Rămâne să vedem care e procentul probelor pozitive, din totalul probelor testate. Acest procent ar trebui să fie tot timpul sub 5 la sută. Este un indicator care arată că nu este vorba despre o continuare a răspândiri masive a infecției în populație”, a completat președintele Societății Române de Microbiologie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rafila: Nu ducem lipsă de resurse umane calificate, ci repartiţia nu e echilibrată. În Bucureşti avem de două ori mai mulţi medici

Mai mulţi copii palestinieni răniţi în Gaza vor fi trataţi în România, anunță ministrul Rafila

CNAS anunţă menţinerea finanţării pentru asistenţa medicală, după negocieri cu Colegiul Medicilor

Florin Piersic a început să facă primele mișcări după operație. Ce spun medicii despre starea sa de sănătate

Partenerii noștri