Live

Avocatul Poporului cere lămuriri privind votul din diaspora la alegerile europarlamentare

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Agerpres

Avocatul Poporului anunţă că s-a sesizat din oficiu şi va cere lămuriri de la autorităţile implicate, în legătură cu modul în care s-a desfăşurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor europarlamentare. „Scopul implicării Avocatului Poporului este acela de a determina dacă imposibilitatea exercitării dreptului de vot de către cetăţenii români din străinătate s-a datorat unor lacune în legislaţie şi/sau unor aplicări defectuoase a legii de către autorităţile publice cu rol în asigurarea desfăşurării alegerilor şi de a propune remediile legale în vederea evitării, pe viitor, a repetării unor asemenea situaţii”, arată Avocatul Poporului.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 7 şi art. 36 din Constituţia României privind românii din străinătate şi dreptul de vot”, se arată într-un comunicat de presă citat de News.ro.

Potrivit comunicatului, demersul a fost făcut în urma criticilor din presă privind modul în care s-a desfăşurat procesul de vot în secţiile din diaspora (timp de aşteptare mare, nereguli, imposibilitatea unui mare număr de cetăţeni de a-şi exercita dreptul de vot), precum şi a unor petiţii primite de la persoane fizice, prin care se solicita sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului va solicita informaţii de la Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul de Interne, respectiv ambasadele României din statele unde s-au semnalat probleme în procesul de vot. De asemenea, vor fi solicitate puncte de vedere de la autorităţile în cauză, în legătură cu măsurile necesare pentru a înlătura situaţiile similare în cazul viitoarelor alegeri, respectiv cu privire la oportunitatea introducerii votului prin corespondenţă şi a votului electronic, ca metode de creştere a eficienţei procedurii de exercitare a votului”, se arată în comunicat.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri europarlamentare 2024. 2,5 milioane de buletine de vot şi 8.500 de ştampile vor ajunge la secțiile de votare din străinătate

Ciolacu spune că s-a propus în Coaliție ca în diaspora să se poată vota două zile: „Pentru a nu se crea o emoţie”

Avocatul Poporului contestă la CCR articolul din Legea Educației prin care primeau burse de merit elevi cu medii de 1 și 2

Croaţia şi România sunt singurele ţări din UE care sancţionează prostituatele, spune Avocatul Poporului de la Zagreb

Partenerii noștri