Avocatul Poporului contestă la CCR articolul din Legea Educației prin care primeau burse de merit elevi cu medii de 1 și 2

Data actualizării: Data publicării:
ciocanel-ccr-inquam-photos-octav-ganea
Curtea Constituțională a României. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporului a sesizat, marți, Curtea Constituţională în legătură cu articolul din Legea Educației prin care primeau burse de merit elevii cu medii de 1 și 2. Este vorba de articolul care prevede că bursele de merit se acordă pentru „mimimum 30% din elevii din fiecare clasă”. Potrivit instituției, legea „deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de bursă de merit”.

Avocatul Poporului anunţă, marţi, că a formulat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la art 108, alin 12, lit a din Legea 198/ 2023 a învăţământului preuniversitar.

Textul atacat prevede:

„(12) Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei, după cum urmează:

a. bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin metodologia-cadru”.

„Dispoziţiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice (...) context în care considerăm că legea criticată nu reglementează previzibil şi accesibil acordarea burselor de merit pentru performanţă şi nu respectă criteriile de previzibilitate şi accesibilitate specifice unui act normativ”, se arată în sesizare.

Potrivit Avocatului Poporului, legea „deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de bursă de merit”.

Avocatul poporului afirmă, de asemenea, că evaluarea elevilor, care se face prin note, înseamnă şi o selecţie.

„Selecţia presupune identificarea celor mai buni prin intermediul notării”, se mai arată în sesizare.

Avocatul Poporului mai reclamă faptul că selecţia elevilor trebuie să se facă după criterii clare „şi nu după simpla apartenenţă la un procent de elevi”.

Potrivit sesizării, acordarea buseri pentru minim 30% dintre elevii din fiecare clasă „determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”.

Și ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat la finalul anului trecut că va modifica legea astfel încât bursele de merit să fie acordate doar pentru cei cu medii peste 9,50.

158 de elevi din România cu medii între 1 și 2 iau bursă de merit

Potrivit datelor Ministerului Educației, 158 de elevi cu medii între 1 și 2 primesc burse de merit.  

52,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obținute pe tranșa de medii 9.50 - 10.00.

8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranșa de medii 5.00 - 7.99 și 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00. 

Bursele de merit se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale sau a mediilor de admitere.

Potrivit ministerului, acestea „vizează stimularea învățării individuale, încurajarea unei competiții constructive în fiecare clasă de gimnaziu și liceu din România, reducerea disparităților sociale, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite, atât la examenele naționale, cât și la testările internaționale”.

Bursele de merit au o valoare de 450 de lei pe lună.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri