Live

CNA: Recomandare privind difuzarea unui spot cu măsurile de igienă necesare prevenirii infecţiilor

Data publicării:
FOTO: Getty Images

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, joi, spotul pentru prevenirea populației cu privire la infecțiile cu coronavirus, acesta urmând să nu conțină termenul bolii, fiind concentral asupra recomandărilor de igienă.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) s-a întrunit joi într-o şedinţă extraordinară la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a aproba un spot informativ prin care populaţia să fie prevenită cu privire la infecţia cu coronavirus.

Recomandarea a întrunit unanimitatea membrilor Consiliului.

"Aşteptăm spotul, pe care îl vom difuza în regim de urgenţă tuturor radiodifuzorilor naţionali şi regionali. Recomandarea cuprinde minime mesaje de igienă. CNA va recomanda radiodifuzorilor ca aceste mesaje să fie difuzate din oră în oră, pentru a permite totuşi difuzarea într-un cadru cât mai larg, astfel încât toată populaţia să aibă acces cât mai larg la acest timp de masaj. Să sperăm că timpul de difuzare va fi cât mai scurt, dar perioada de recomandare şi de difuzare va fi atât timp cât este necesar", a declarat preşedintele CNA, Monica Gubernat.

Membrii Consiliului au analizat, joi, adresa nr. 1921/26.02.2020 de la Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care solicită emiterea de către Consiliu a unei recomandări referitoare la campania de interes public iniţiată de DSU cu privire la coronavirus.

Potrivit reprezentantului Grupului de Comunicare Strategică, şeful serviciului de presă de la Ministerul de Interne, inspector de poliţie Iulian Drăgoi, este vorba de un clip strict informativ de 29 de secunde, "pentru ca oamenii să ştie ce pot să facă pentru a minimiza riscul contractării coronavirusului".

Clipul este realizat la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, pe baza unui infografic iar recomandările vocale apar şi în scris.

"Clipul conţine informaţii simple, recomandări despre igienă, despre cum pot fi evitate anumite situaţii şi considerăm că acest clip, cu cât va fi difuzat mai mult, atât în zona online, cât şi în zona de televiziuni, va avea un impact mai mare, pentru că oamenii sunt interesaţi şi mulţi dintre ei chiar nu ştiu ce pot face în situaţia în care sunt expuşi riscului", a explicat Drăgoi, citat de Agerpres.

"Spală-te pe mâini! Evitaţi contactul cu oamenii care suferă de infecţii respiratorii acute! Nu vă atingeţi ochii, nasul, gura, dacă nu aveţi mâinile igienizate! Acoperiţi-vă nasul şi gura când strănutaţi sau tuşiţi! Nu luaţi medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripţia medicului! Curăţaţi suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor şi alcool! Folosiţi masca de protecţie numai dacă suspectaţi că sunteţi răcit sau sunteţi în apropierea oamenilor bolnavi!", se afirmă în clipul amintit.

De asemenea, DSU a solicitat CNA să transmită o recomandare fermă către toţi radiodifuzorii şi către televiziuni să transmită mesaje doar din surse oficiale.

"Asta pentru că, din păcate, au fost foarte multe ştiri false despre cetăţeni români care ar fi fost depistaţi pozitiv. Este doar unul care a fost depistat aseară, ori până ieri, cunoaşteţi, au fost nenumărate ştiri cu primul, al doilea depistat. Şi pot induce panică. Prin aceste ştiri, se ajunge la aglomerarea numărului unic de urgenţă 112, lucru care are repercusiuni majore în funcţionare, duce la aglomerarea camerelor de gardă', a adăugat inspectorul.

El le mai recomandă oamenilor să se informeze din surse oficiale.

"Noi comunicăm în momentul în care avem informaţii de interes public. Se comunică prin intermediul acestui Grup de Comunicare Strategică, din care fac parte comunicatori ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în gestionare, nu doar de la MAI", a mai spus Iulian Drăgoi.

În dezbaterile de joi, membrii Consiliului au recomandat reprezentantului Ministerului de Interne ca acest clip "să fie asumat oficial de către Guvernul României, să fie realizat şi pentru radio, să fie difuzat cât mai des".

Radu Herjeu, membru CNA, a solicitat Serviciului Monitorizare al Consiliului să realizeze monitorizarea tv pentru seara de miercuri, 26 februarie, acuzând faptul că a fost difuzat numele primului cetăţean român depistat pozitiv cu coronavirus, fapt ce contravine legislaţiei audiovizuale.

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce scrie pe etichetele produselor lactate e diferit de ce conțin ele de fapt. Concluzii după ce au fost analizate 148 de probe

Tot mai mulți tineri fac cancer. Numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate a crescut brusc cu 80% (studiu)

Nimeni nu știe cât de toxice sunt legumele și fructele, pentru că nu se testează. Oficial: E risc pentru sănătate, dar nu-s periculoase

Șeful ANPC: Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia. Pui vopsiți ca să pară mai buni, împănaţi cu sallmonela

Partenerii noștri