Live

Klaus Iohannis: Probabil, dascălii vor fi retribuiţi pentru orele suplimentare. Ce spune președintele despre predarea cursurilor online

Data publicării:
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că profesorii ar putea fi remuneraţi pentru orele suplimentare şi că vor fi organizate stagii de pregătire online pentru aceştia. Șeful statului a anunțat miercuri că școala va începe pe 14 septembrie și că majoritatea elevilor vor merge fizic la școală. El a enumerat trei scenarii de funcționare a școlilor, în funcție de situația pe plan local a epidemiei de coronavirus.

„Cei din şcoală - direcţiunea, consiliul de administraţie - vor trebui să ia măsuri pentru a respecta distanţarea, pentru a redistribui toate clasele în săli (...) dar da, atunci când va fi nevoie să se lucreze în ture suplimentare, este clar că trebuie să se predea ore suplimentare şi probabil dascălii de la şcoală vor fi retribuiţi în regim de ore suplimentare atunci când trebuie să facă ore suplimentare cu cei care ajung într-o tură suplimentară. E greu de imaginat că se pot angaja într-o lună sau două cadre didactice în plus, chit că şi aceasta în unele localităţi este o soluţie, dar soluţia nu poate fi dictată de la centru. Aceste soluţii trebuie să primească un cadru legal şi decizia să se ia în fiecare localitate sau, mai bine, în fiecare judeţ. (...) Finanţarea şcolilor este împărţită - partea de logistică autorităţilor locale, partea pentru resursa umană autorităţilor centrale - şi se va face un calcul suficient de rapid ca să se ţină cont la prima rectificare bugetară şi de aceste chestiuni", a declarat Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Despre majorarea salarială pentru profesori la nivelul anului 2022 de la 1 septembrie, şeful statului s-a declarat convins că guvernanţii vor veni cât se poate de repede cu un răspuns.

"Această discuţie va trebui purtată la nivel de Guvern acum, când se pregăteşte rectificarea bugetară şi sunt convins că guvernanţii vor veni cât se poate de repede cu un răspuns", a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că se pregătesc formate pentru platforme online şi stagii de pregătire online pentru cadrele didactice în ultima parte a verii.

"Suntem în plină pandemie, nu facem aceste chestiuni fiindcă vrem să experimentăm cu copiii noştri. Nu. Facem aceste chestiuni şi facem predarea online pentru a face faţă şi în condiţii de pandemie, ca să nu piardă copiii un an şcolar sau un semestru. Este evident că este mult de lucru până când predarea online devine foarte performantă, dar învăţământul românesc a dovedit că are resurse ca să se perfecţioneze şi sunt convins că această perioadă de online va fi din ce în ce mai performantă. Este imposibil ca totul să funcţioneze impecabil şi perfect din prima zi când începi un lucru nou. Când începi ceva nou, la început merge mai greu, te străduieşti - merge mai bine, te perfecţionezi - merge mai bine, aşa se va întâmpla şi cu învăţământul online", a conchis preşedintele Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că școala în învățământul preuniversitar începe la 14 septembrie, iar pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv la instituțiile de învățământ. Președintele a precizat însă că decizia va fi luată la nivel local, în funcție de trei scenarii care un fost schițate.

„Dacă într-o localitate numărul de cazuri crește, atunci școala se închide pentru acea localitate sau pentru acel cartier. Nu se poate face o închidere per ansamblu, pentru că nu este motivată epidemiologic”, a spus Klaus Iohannis.

Editor: B.P.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Oscarul de la Washington”. Klaus Iohannis și Michelle Yeoh vor fi premiați de Atlantic Council

Ce pensie va avea Iohannis. Președintele a adunat 42 de ani de muncă

Iohannis se pensionează din postul de profesor de la Colegiul „Brukenthal”. Președintele a ținut catedra blocată 27 de ani

Klaus Iohannis a promulgat legea care devansează alegerile prezidenţiale

Partenerii noștri