Live

Care sunt efectele de mediu după explozia de la Azomureș. Avertismentul unui cercetător: Toți poluanții rezultați au rămas la sol

Data actualizării: Data publicării:
Explozie la Azomureș. FOTO: Severe Weather Alert Romania Facebook

Pompierii și reprezentanții de la Protecția mediului spun că nu există niciun pericol pentru populație după explozia de la platforma Azomureș. În schimb, profesorul Silviu Gurlui avertizează că au fost condiții meteo favorabile ca toți compușii chimici rezultați să rămână la sol și recomandă să se facă măsurători pe o suprafața de 30 de kilometri de la focar spre vest, direcția în care a bătut vântul.

O conductă a explodat în timpul operațiunilor de repornire, după revizie, a unei instalații de amoniac. A avut loc și un incendiu. În plină noapte, locuitorii din Târgu Mureș au fost treziți de mesajele Ro-ALERT și au filmat flăcări uriașe și o coloană de fum des, deasupra celui mai mare combinat de îngrășăminte chimice din România.

"Cu datele pe care le am, la ora 1, la Târgu Mureș se pare că a fost și o inversiune termică, ceea ce face ca toți poluanții de la sol să rămână la sol.

Apoi, vântul a bătut ușor spre vest, așa că au fost condiții favorabile ca ce a rezultat acolo să rămână în vecinătatea solului.

Dacă au fost scurgeri de amoniac sau altceva, deocamdată nu sunt măsurători directe, acești compuși se pot combina cu vaporii de apă, pentru că a fost umiditate foarte mare la sol, de peste 80%, iar produșii de reacție pot fi nocivi", a explicat la Digi24 Silviu Gurlui, cercetător și profesor la Universitatea Al. I. Cuza din Iași.

Potrivit acestuia, Garda de Mediu ar trebui să facă măsurători pe o arie de 30 km de la focar spre vest pentru a vedea în timp real și a informa populația dacă e cazul.

Au fost condiții meteo favorabile ca atât produșii primari sau secundari să stea mai mult în vecinătatea solului și posibil să rezulte alte fenomene, a avertizat profesorul.

"Consider că trebuie atenție și instituțiile statului să facă măsurători minuțioase, ca să avertizeze populația în cazul depășirii anumitor compuși chimici.

Totodată, oamenii să ia măsuri de igienă mai drastice", spune profesorul Silviu Gurlui.

 

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Explozie puternică într-un bloc din Germania. Trei oameni au murit, iar alți 16 au fost răniți

Un oligarh apropiat de Kremlin lansează o teorie a conspirației: Sabotorii conductei Nord Stream s-ar fi antrenat în România

Explozie urmată de incendiu într-un bloc din Iași. Totul a pornit de la o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Opt morți după o explozie într-un restaurant din Beirut

Partenerii noștri