Live

Franţa: portavionul nuclear Charles de Gaulle, aflat în Mediterana, va fi repoziţionat mai aproape de România

Data actualizării: Data publicării:
Avion Rafale pe puntea portavionului nuclear francez Charles de Gaulle. Foto: Profimedia Images

Franţa a decis ca portavionul său nuclear Charles de Gaulle, aflat în Marea Mediterană, să fie repoziţionat mai aproape de România, în contextul războiului din Ucraina, informează bfmtv.com.

Motivul pentru care portavionul se va deplasa mai aproape de România este acela de „a executa misiuni de poliţie aeriană, recunoaştere şi culegere de informaţii”, a declarat ministra franceză a Apărării, Florence Parly, la postul de televiziune BFMTV.

Avioanele de pe Charles de Gaulle vor zbura „în direcţia nord, spre teritoriul României, în misiuni de supraveghere şi descurajare”, a spus Parly.

În acelaşi timp, ministerul francez al Apărării a anunţat că armata franceză va supraveghea desfăşurarea conflictului din Ucraina „fiind pregătită pentru orice eventualitate”.

Pe 20 ianuarie 2022, Franţa anunţa că portavionul cu propulsie nucleară Charles de Gaulle - considerat un „instrument de putere şi de influenţă excepţional” - va pleca în Marea Mediterană în februarie pentru a participa la lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak. În luna aprilie, nave militare şi avioane franceze erau programate a fi desfăşurate în apropiere de România, pentru a participa la manevre militare în Marea Neagră.

Portavionul francez nu poate intra în Marea Neagră din cauza prevederilor Convenţiei de la Montreux.

Convenţia de la Montreux, încheiată în 1936, prin care Turciei i se acordă control asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, autorizează libera trecere a navelor prin strâmtoare, însă limitează numărul şi dimensiunile acestora. Documentul limitează, de asemenea, în cazul navelor militare, durata prezenţei lor în zonă.

În general, navele de război ale ţărilor din afara regiunii, cu o greutate mai mare de 10.000 de tone nu pot intra în Marea Neagră. În cazul în care mai multe vase ale aceleiaşi ţări intră în Marea Neagră, tonajul lor total nu trebuie să depăşească 45.000 de tone. În plus, navele ţărilor din exteriorul regiunii nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile consecutiv. Portavioanele - precum cel francez Charles de Gaulle - nu au acces, iar statele care trimit nave în Marea Neagră trebuie să îşi anunţe în avans Turciei intenţiile.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Acţiunile de spionaj ale Rusiei nu vor împiedica sprijinul NATO pentru Ucraina, afirmă Stoltenberg

Putin vrea cu orice preț cucerirea Ceasiv Iar. Peste 20.000 de soldați ruși încearcă să ia cu asalt localitatea din estul Ucrainei

38 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Zelenski: „Radiațiile nu au granițe. Centrala Zaporojie trebuie să fie eliberată”

Stoltenberg spune că „nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei

Partenerii noștri