Live

Candidatul la șefia DIICOT propus de Toader nu știe limbi străine, dar vrea să facă un curs de engleză

Data actualizării: Data publicării:
Felix Bănilă, șeful DIICOT. Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

CSM a dat aviz pozitiv pentru procurorul pe care ministrul Justiției îl propune la şefia DIICOT. Trei ore a durat audierea lui Felix Bănilă, prim procuror la Parchetul din Bacău. Au fost multe întrebări, iar unele dintre răspunsuri au fost evazive.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

- Cunoașteți o limbă de circulație internațională?

- Am câteva noțiuni de engleză, franceză și rusă. Nu pot spune că stăpânesc o limbă pentru a o înţelege perfect sau a mă exprima fluent.

Un curs de limba engleză este prioritatea candidatului la funcţia de procuror şef al DIICOT, după cum le-a mărturisit chiar Felix Bănilă procurorilor CSM care l-au audiat. Anchetatorul ştie însă şi ce îl recomandă pentru a conduce direcţia antimafia.

„Cei 22 de ani de activitate, experienţă profesională pe care am acumulat-o până la momentul de faţă”, susține Felix Bănilă, candidat la șefia DIICOT.

Felix Bănilă este absolvent de drept la Iaşi. A lucrat 12 ani la Parchetul din Moineşti, iar de şapte ani este prim procuor al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău. La unele dintre întrebările care au legătură directă a spălarea banilor a evitat să răspundă.

- Ce e Moneywall?

- Această întrebare necesită un răspuns, dar vă mulțumesc că ați fost atenți şi m-ați așteptat până acum. Ar trebui să așteptăm rezultatul. Dacă voi fi cel numit, putem discuta pe marginea subiectelor profesionale.

Între Daniel Horodniceanu, care şi-a încheiat mandatul la DIICOT, dar a fost delegat să conducă parchetul încă şase luni, şi Felix Bănilă, Ministrul Justiţiei l-a ales pe cel din urmă.

„Avizul este consultativ. Eu voi trimite solicitarea către preşedintele republicii indiferent de aviz pentru că, repet, este consultativ”, a declarat Tudorel Toader.

Secţia de procurori a CSM a avizat favorabil candidatura lui Felix Bănilă la şefia DIICOT, deşi unii dintre membrii consiliului l-au criticat pentru modul în care s-a prezentat la audiere.

- Aţi avut un rechizitoriu de o pagină privind incendierea unei căpițe de fân, aşa cum zis domnul procuror Ban?

- De o pagină? Nu există. Vă mulțumesc. Nu comentez.

Avizul CSM a fost trimis ministrului Justiţiei şi urmează să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis, care are ultimul cuvânt în numirea procurorului şef al DIICOT.

Citiți și De ce nu s-a alăturat procurorul dorit de Toader la şefia DIICOT sutelor de procurori care cer independenţă: "Nu ştiu dacă era prudent pentru mine"

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka are o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cetăţean străin, reţinut după ce a fost prins în Bucureşti cu trei kilograme de cocaină, droguri pe care intenţiona să le vândă

În Germania are loc cel mai mare proces de înaltă trădare de după Al Doilea Război Mondial. Puciștii „Reichsburger” sunt judecați

Statul vinde maşini de lux în valoare totală de peste 800.000 de euro, confiscate de la o grupare infracțională

Procesul fraților Tate poate începe. Tribunalul Bucureşti a respins excepțiile formulate de inculpați

Partenerii noștri