Live

CSM cere protocoalele încheiate cu serviciile/structurile de informaţii începând cu 1 ianuarie 2005

Data actualizării: Data publicării:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis marţi să ceară protocoalele încheiate cu serviciile/structurile de informaţii începând cu data de 1 ianuarie 2005.

Potrivit unui comunicat al CSM, în şedinţa de plen au fost luate mai multe decizii referitoare la "probleme de interes public major privind independenţa justiţiei".

Una dintre ele vizează transmiterea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, curţile de apel şi parchetele de pe lângă acestea, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri şi Inspecţia Judiciară, în vederea comunicării Consiliului Superior al Magistraturii, în măsura în care există, a protocoalelor încheiate cu serviciile/ structurile de informaţii începând cu data de 1 ianuarie 2005.

De asemenea, s-a decis transmiterea unei solicitări către Ministerul Justiţiei privind informaţii despre stadiul implementării şi rezultatele obţinute de Comisia pentru inventarierea şi predarea documentelor din arhiva fostei DGPA.

O altă solicitare va fi transmisă către Comisia de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, în sensul comunicării către CSM a datelor referitoare la obiectul de activitate al acestei comisii şi a informaţiilor care există la nivelul ei referitoare la activitatea unor magistraţi, se precizează în comunicatul citat.

"Informarea opiniei publice cu privire la faptul că, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a comunicat că, în urma verificărilor efectuate în temeiul art. 7 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu au reieşit date din care să rezulte că persoanele verificate ar fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Adresarea unei solicitări Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în sensul de a comunica modalitatea în care se efectuează verificările prevăzute de art. 7 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", după cum a decis CSM.

Totodată, plenul CSM a hotărât transmiterea unei solicitări către Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii în sensul comunicării datelor şi informaţiilor referitoare la magistraţi rezultate în urma activităţii acestei comisii.

Pe de altă parte, CSM cere Ministerului Justiţiei să îi comunice modalitatea în care a răspuns solicitării formulate în anul 2012 de către Comisia Europeană, făcând referire la un anumit punct care ar viza dosare de corupţie la nivel înalt.

CSM a luat, în şedinţa de plen de marţi, mai multe decizii referitoare la ''probleme de interes public major privind independenţa justiţiei''.

"Transmiterea unei solicitări către Ministerul Justiţiei pentru a comunica informaţii Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la modalitatea în care a răspuns solicitării formulate de către Comisia Europeană la data de 10.10.2012, punctul 20 din anexă, respectiv modalitatea în care a colectat datele, având în vedere potenţialul afectării independenţei instanţelor judecătoreşti învestite cu soluţionarea cauzelor respective" este una dintre deciziile luate de CSM.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Motivul halucinant pentru care o judecătoare din Iași a amânat zeci de procese într-o singură zi. CSM a cerut anchetarea ei

Dosarul accidentului de la 2 Mai: CSM a respins propunerea de suspendare din funcție a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu

Scenă bizară la CSM, unde se discută propunerea de suspendare a judecătoarei care cerea buletinul victimelor accidentului din 2 Mai

CSM îi acuză pe Drulă și Ghinea că prin atacurile la adresa procurorului-șef Marius Voineag au prejudiciat imaginea DNA

Partenerii noștri