Live

Laura Ștefan: Instituțiile anticorupție ar trebui să supraviețuiască liderilor lor

Data actualizării: Data publicării:

Lupta anticorupție din România are șanse să meargă mai departe, după revocarea Laurei Codruța Kovesi, dacă procurori buni se vor înscrie în concursul pentru funcția de procuror-șef al DNA, spune expertul anticorupție Laura Ștefan. „E o etapă, nu e sfârșitul drumului”, adaugă ea.

Dacă am făcut ce trebuia în acești ani, instituțiile ar trebui sp supraviețuiască liderilor lor. S-a mai întâmplat asta cu DNA. Să sperăm că sistemul judiciar va găsi resursele pentru a merge mai departe. Aici depinde de procurorii buni din sistem. Toader a anunțat că deschide procedura de numire a noului șef DNA. Dacă oameni buni din sistem se vor înscrie, avem o șansă. Daca nu, nu”, a spus Laura Ștefan la Digi24.

A fost extrem de important ca preşedintele să rămână alături de principiile sale. Nu poți să susții statul de drept dacă o decizie care nu-ți convine vine către tine și nu-i dai curs. Preşedintele nu cred că a avut o opțiune. Statul de drept e despre respect deciziilor judecătorești și ale instanțelor constituționale și când ne plac, și când nu ne plac”, a adăugat ea.

România nu trăiește în vid. E parte a UE, există directive pe care trebuie să le aplice. În această privință, anumite subiecte legiferate în plan intern trebuie să fie conforme cu ce s-a stabilit la nivel european. Comisia Europeană a anunțat că nu va ezita să pună în aplicare poziția de garant al tratatelor, al aplicării legislației comunitare”, a amintit expertul.

Întrebată dacă această revocare e o victorie pentru cineva, Laura Ștefan a răspuns: Nu cred că e o victorie pentru nimeni. Nici Liviu Dragnea nu mi s-a părut încântat. E un fapt de viață, pe care și cei care și l-au dorit și cei care nu trebuie să-l accepte ca atare. E o etapă, nu cred că e sfârșitul drumului”.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

La scurt timp, Ministerul Justiţiei a anunţat începerea procedurii de selecţie la capătul căreia va fi propus un înlocuitor Laurei Codruța Kovesi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Nemaiîntâlnit! Câți bodyguarzi ”l-au apărat” pe Dan Șucu de jurnaliști după Rapid - Craiova! Oamenii patronului, mesaj pentru presă

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

BEJ Prahova i-a admis candidatura lui Iulian Dumitrescu, cercetat penal, pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean

Șeful Direcţiei Energie din Complexul Energetic Oltenia a fost reţinut pentru trafic de influenţă

Iulian Dumitrescu a rămas președinte PNL Prahova şi a semnat documentele depuse la Birourile Electorale. PSD le-a contestat fără succes

Percheziții DNA la locuința și biroul vicepreședintelui Consiliului Județean Gorj în legătură cu mai multe contracte de achiziții

Partenerii noștri