Live

Poate refuza Iohannis mai multe propuneri de procuror-șef al DNA? Răspunsul dat de Florin Iordache

Data actualizării: Data publicării:

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea Legilor Justiţiei, Florin Iordache, a declarat luni că nu se schimbă nimic în lege în ceea ce priveşte numirea unui nou procuror-şef al DNA, procedura fiind una similară cu cea de la DIICOT, scrie Agerpres

"În Legea 303, care deocamdată nu a intrat în vigoare, singura modificare era aceea că preşedintele poate refuza motivat o dată. Dar, deocamdată, Legea 303 nu este în vigoare. Procedura şi în vechea lege şi în actuala lege porneşte de la Ministerul Justiţiei, cu un aviz de la CSM şi preşedintele este cel care numeşte. E normal, fără un amestec al politicului sau al Parlamentului în această lege", a afirmat Iordache la Parlament.

Întrebat dacă preşedintele Iohannis ar putea refuza mai multe propuneri venite de la Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al DNA, Iordache a răspuns că "fără îndoială", dar a adăugat că "nu asta este miza".

"Nu asta este miza. Cred că Legea 303 are foarte multe elemente cu separarea carierelor, cu independenţa judecătorilor, procurorilor şi aşa mai departe. Nu cred că miza este posibilitatea revocării sau posiblitatea numirii şi respingerii numirii. (...) Tocmai s-a derulat procedura DIICOT. Deci, pe o procedură similară cu DIICOT, cred că preşedintele României va urmări şi în ceea ce priveşte DNA-ul. Dar ceea ce este foarte important este ca viitorul procuror-şef al DNA să fie o persoană bună cunoscătoare a legii, ca să nu mai fie abuzuri", a susţinut deputatul PSD.

El a adăugat că Laurei Codruţa Kovesi i s-a reproşat instrumentarea "cu încălcarea legii" a unor dosare de către procurori aflaţi în subordinea sa, exemple în acest sens fiind Ploieştiul sau Braşovul.

"Toţi cei care încalcă legea trebuie să răspundă, dar să nu mai aibă loc abuzuri, pentru că, în ultima perioadă, pe lângă abuzuri, sunt 200 şi ceva de achitări la ÎCCJ sau la alte instanţe din ţară. Foarte multe persoane au fost achitate, fie din necunoaşterea legii, fie din nerespectare legii. Din modul în care au fost instrumentate acele dosare s-a demonstrat că foarte mulţi oameni au fost târâţi degeaba prin Justiţie", a motivat Florin Iordache.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Codrin Ștefănescu, supărat pe Florin Iordache după ce a avizat desființarea SIIJ: „E unul dintre creatorii Secției. Ce ușor trădează”

Curtea Constituțională nu are competenţa să verifice buna reputaţie morală a lui Florin Iordache (Motivare)

Florin Iordache a depus jurământul în funcția de președinte al Consiliului Legislativ

CCR dezbate sesizările PNL şi USR privind numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ

Partenerii noștri