Live

Propunere PSD: Închisoare la domiciliu pentru corupţi

Data publicării:

Condamnaţii pentru corupţie sau infracţiuni de serviciu ar putea să stea departe de închisori. Foarte departe. La ei acasă, mai exact. Ei ar urma să-şi poată ispăşi pedeapsa în arest la domiciliu. Aceasta este principala prevedere a unei legi discutate astăzi de deputaţii jurişti. Proiectul a fost iniţiat de liberali şi propunea alternative la executarea pedepselor, însă el a fost drastic modificat în comisie de social-democraţi. Iniţial, condamnaţii pentru corupţie nu puteau beneficia de aceste prevederi, însă interdicţia a fost eliminată, în primă etapă, azi în comisie.

Şi-ar putea ispăşi pedeapsa acasă, cu brăţară electronică, cei cu pedepse de până la cinci ani, dar numai după ce au stat în închisoare o cincime din perioada dispusă de judecător. Ar putea alege şi să-şi execute pedeapsa în weekend sau în centre speciale, nu în închisorile supraaglomerate. Condamnaţii pentru fapte de corupţie mai au o alternativă: pot să-şi echivaleze pedeapsa în zile de muncă în folosul comunităţii.

Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice: „E vorba de toate pedepsele care nu sunt cu violenţă. Dacă judecătorii ar considera că respectivii au un grad mare de pericol social le-ar da 7 ani, le-ar da 12 ani”.

Liberalii au iniţiat legea care propune mai multe variante la executarea pedepsei în spatele gratiilor. Ei au avut în vedere reducerea aglomeraţiei din penitenciare.

Ioan Cupşa - deputat PNL: „Un proiect foarte bun, important pentru ţară, a fost complet denaturat de intervenţia PSD. L-au transformat în cu totul şi cu totul altceva. Vom vota împotrivă. Va fi un proeict practic inaplicabil. Probabil că ne vom vedea din la Curtea Constituţională”.

Şi parlamentarii USR au criticat dur propunerile celor de la Putere.

Stelian Ion - deputat USR: „Acesta este regimul pe care PSD vrea să îl instituie în România, încurajând evident corupţia, infractorii, dovedind că suntem o ţară de hoţi. Vor să facă un cadou de <iepuraş> tuturor deţinuţilor din România”.

Acelaşi proiect lărgeşte aplicarea regimului deschis sau semideschis. Beneficiari pot fi condamnaţii la pedepse cuprinse între trei şi 13 ani. O altă propunere în sprijinul deţinuţilor vine de la UDMR. Ei vor să se revină la reducerea pedepsei cu câte 20 de zile pentru fiecare carte scrisă în închisoare. Legile încă nu au fost adoptate de comisie. Plenul Camerei Deputaţilor va avea ultimul cuvânt.

FOTO: Shutterstock

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Relocarea în afara oraşelor a penitenciarelor din Craiova, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc şi Brăila, aprobată de Guvern

Aproape 17 milioane de euro au fost achitate foştilor deţinuţi care au câştigat despăgubiri la CEDO

Sindicaliștii din penitenciare amenință că blochează închisorile pe termen nelimitat. „Ne-a ajuns cuţitul la os”

Gorghiu: Deţinuţii vor putea face cumpărături online. Am creat condiţii mai bune în penitenciare

Partenerii noștri