Live

România, condamnată de CEDO pentru expulzarea unui tunisian fără să i se comunice motivele

Data actualizării: Data publicării:
Sediul Curții Europene a Drepturilor Omului din Strasbourg, Franța. Sursă foto: Getty Images

România a fost condamnată marți de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru expulzarea din motive de securitate naţională a unui cetățean tunisian, fără a-i comunica însă acestuia cauzele, fiind considerate informaţii secrete, relatează AFP, potrivit Agerpres. Țara noastră trebuie să plătească daune morale de 5.000 de euro.

„Reclamantul nu a primit nicio informaţie despre comportamentul său concret susceptibil de a pune în pericol securitatea naţională şi nici despre desfăşurarea unor momente-cheie ale procedurii”, a indicat instanţa judiciară a Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg.

În consecinţă, cei şapte judecători ai CEDO au apreciat în unanimitate că România a încălcat Articolul 1 din Protocolul Nr. 7 al Convenţiei europene a drepturilor omului, referitor la garanţiile procedurale în caz de expulzare a străinilor.

Reclamantul este un cetăţean tunisian născut în 1982 şi sosit în 2007 în România, unde s-a căsătorit cu o româncă şi a avut un copil. În 2009, el a obţinut un permis de sejur pentru „viaţă familială” valabil până în 2015, explică CEDO într-un comunicat de presă.

Daune morale de 5.000 de euro 

În 2012, justiţia română l-a declarat „persoană indezirabilă” şi i-a interzis să locuiască în România timp de cinci ani.

„Parchetul arăta că - potrivit unor informaţii clasificate de nivel secret puse la dispoziţia sa de Serviciul Român de Informaţii - existau indicii serioase potrivit cărora reclamantul desfăşura activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională”, continuă Curtea. Avocatul său nu a putut avea acces la elementele considerate secrete din dosar şi reclamantul a fost expulzat în Tunisia în decembrie 2012.

„Având în vedere informaţii foarte reduse şi generale de care reclamantul dispunea, el nu s-a putut baza pentru a-şi apăra cauza decât pe presupuneri, fără a putea contesta în mod concret un comportament sau altul despre care i s-ar fi transmis că pune în pericol securitatea naţională”, relevă instanţa.

CEDO a condamnat Bucureştiul să plătească 5.000 de euro pentru daune morale.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CEDO condamnă statul român la plata unor daune, într-un caz de legat de identitatea sexuală

Statul trebuie să plătească peste un sfert de milion de euro daune pentru victimele Revoluției

România, condamnată din nou la CEDO

Închisori prea puține în România

Partenerii noștri