Live

Spionaj Gazprom în România. Președintele Serbiei, după perchezițiile la NIS Petrol: Nu are de-a face cu noi, sunt mai mult ruși

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei. Foto: Profimedia Images

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a reacționat după perchezițiile DIICOT la NIS Petrol, subsidiară a Gazprom. El a susținut că acestea dăunează imaginii țării, în condițiile în care NIS Petrol e o companie sârbă, dar, dacă acuzațiile sunt adevărate, nu e vorba de cetățeni sârbi, potrivit Euronews Serbia.

„Nu exclud deloc posibilitatea unei adevărate vinovății a NIS, dar nu cunosc cazul, nu m-am ocupat de asta. Este important să subliniez că nu sunt cetăţeni sârbi, nu are nimic de-a face cu noi. Sunt în mare parte ruşi, dar vom cere mai multe informaţii de la poliţia română”, a spus el.

Vucici a lăsat să se înțeleagă că scandalul ar avea legătură cu poziția Serbiei pe scena internațională, „să-i disciplineze pe cei pe care unii îi consideră neascultători”.

„Acuză una din subsidiarele NIS de scurgere de date sau ceva. Oricum, ăsta e singurul lucru care ne mai lipsea. Explică acum că asta nu are nicio legatura cu statul sârb, când va fi anunțat în toate știrile din lume despre o companie din Belgrad”, a spus el.

NIS a precizat că „a cooperat și va coopera pe deplin cu toate autoritățile competente pentru a clarifica toate aspectele legate de activitățile companiei și ale angajaților săi din România”.

Declarațiile vin după ce DIICOT a făcut 9 percheziții în București și Timișoara la NIS Petrol, subsidiară a Gazprom, „într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”, potrivit comunicatului procurorilor.

De când NIS Petrol a început să facă prospecțiuni în județul Timiș, în 2008, în zonele de lângă localitățile Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare, a adunat o serie de informații despre rezervele de petrol și gaze din respectivele perimetre. Cu toate că avea obligația de a transmite aceste date statului român, reprezentat prin ANRM, ca proprietar al terenurilor respective, NIS Petrol a transmis toate informațiile direct către Belgrad și de acolo, cel mai probabil, către Moscova. Practic, autoritățile române habar nu au avut ce s-a descoperit în timpul prospecțiunilor de către NIS Petrol.

4 persoane au fost acuzate de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremur la granița României, marți dimineață

Înainte să-și viziteze aliații din Serbia și Ungaria, dictatorul chinez se va întâlni cu Macron și Von der Leyen la Paris

Un ofiţer german care se ocupa de echipamentele Bundeswehr le dădea informații secrete rușilor. Acum a fost trimis în judecată

Xi Jinping va face un turneu european în luna mai. Ce țări va vizita liderul de la Beijing

Partenerii noștri