Înainte să-și viziteze aliații din Serbia și Ungaria, dictatorul chinez se va întâlni cu Macron și Von der Leyen la Paris

Data actualizării: Data publicării:
Xi Jinping
Xi Jinping, dictatorul chinez. Foto: Profimedia Images

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, se va întâlni, lunea viitoare, la Paris, cu dictatorul chinez, Xi Jinping, și cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Anunțul a fost făcut, pe Twitter, de un purtător de cuvânt al Comisiei.

Această reuniune va avea loc în prima zi a turneului european pe care dictatorul chinez îl va începe cu Franţa şi-l va continua cu vizite în Serbia şi Ungaria, prima vizită de stat pe care Xi Jinping o face în Europa în ultimii cinci ani.

Potrivit preşedinţiei franceze, printre temele de pe agenda discuţiilor cu dictatorul se vor afla războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, cooperarea economică şi schimbările climatice. După Franţa, Xi Jinping va sosi la Belgrad, Serbia fiind una dintre țările pe care regimul de la Beijing încearcă să le prindă pe orbita sa și, de asemenea, o țară care trece de mai mulți ani printr-o alunecare în autoritarism.

Turneul lui Xi Jinping în Europa se va încheia în Ungaria, ţară care, la fel ca Serbia, s-a alăturat iniţiativei chineze „O centură, un drum” (Belt and Road), iniţiativă cunoscută, de asemenea, ca „Noul drum al mătăsii” şi al cărei obiectiv principal este „vasalizarea economică” de către regimul chinez a țărilor din Europa care se confruntă cu dificultăți economice. Anterior, Italia, una dintre cele mai importante economii europene, a renunțat la colaborarea cu China în cadrul acestei inițiative.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri