Live

Statul român, obligat de o instanţă din Oradea să plătească daune de 5.000 de euro pentru un proces prea lung

Data actualizării: Data publicării:

5.000 de euro este suma pe care statul român este obligat să o plătească unei femei din Bihor din cauza unui proces a durat prea mult. Este o premieră pentru instanţele din judeţ, pentru că până acum acest gen de reclamaţii îi erau adresate Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Timp de nouă ani, din 2007 până în 2016, fosta şefă a unei firme de import-export a fost purtată prin anchete şi săli de judecată. A fost acuzată că, între 2004 şi 2005 ar fi prejudiciat statul cu peste un milion de lei prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi subevaluate.

În cele din urmă, femeia a fost declarată nevinovată, dar între timp firma a dat faliment, iar pe averea familiei a fost pus sechestru. Imediat după finalizarea procesului, bihoreanca a dat statul în judecată într-un proces civil şi a cerut despăgubiri de peste 500 de mii de lei pentru că durata anchetei şi a procesului a fost prea lungă în raport cu acuzaţiile.

Răzvan Doseanu, avocatul femeii: "Depăşirea termenului rezonabil de soluţionare a unui proces civil, penal sau de altă natură, nu are nicio legătură cu împrejurarea că, în final, persoana câştigă procesul, pierde procesul, e declarată vinovată sau nevinovată. Din perspectiva Curţii Europene şi a instanţelor naţionale, un astfel de termen este apreciat din perspectiva complexităţii cauzei, a conduitei autorităţilor, adică a statului român, şi inclusiv a conduitei persoanei în cauză care poate acţiona să tegiverseze oarecum un astfel de proces.

Nu suma este importantă, principiul este important. E un semnal de alarmă: poliţia, parchetul, instanţele de judecată trebuie să încerce să soluţioneze cauzele cu celeritate. Nu poţi să stai nouă ani de zile pentru o cauză care nu este complexă pentru a da o soluţie, indiferent că e de condamnare, indiferent că e de achitare."

Iniţial, Tribunalul Bihor a respins reclamaţia, dar la începutul lunii octombrie Curtea de Apel Oradea a decis ca statul să îi ofere femeii daune în valoare de 5.000 de euro. Decizia este definitivă.

Redactor: Bianca Firezar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cea mai în formă jucătoare din lume, un car de nervi în meciul cu Jaqueline Cristian: ”Vino aici! Mai mult respect” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două românce primesc 100.000 de euro despăgubiri după ce sora lor a murit în Italia

Gabriel Resources și RMGC au deschis mai multe procese prin care contestă sechestrul pus de statul român pe acțiunile companiei

O femeie a căzut de la etajul 4 al unui bloc din Bârlad. A fost găsită conştientă, dar nu a putut spune cum s-a produs incidentul

Imagini deepfake cu Giorgia Meloni au ajuns virale pe un site pentru adulți. Premierul Italiei cere despăgubiri de 100.000 de euro

Partenerii noștri