Un gunoi spațial gigant a fost fotografiat pentru prima oară de aproape de o companie japoneză care vrea să curețe spațiul de deșeuri

Data actualizării: Data publicării:
gunoi spatial
Agenția Spațială Europeană a numărat 2.220 de corpuri de rachete care se află încă pe orbită. Sursa foto: X

Un segment de rachetă de trei tone plutește în derivă la aproximativ 600 km deasupra Pământului. Satelitul operat de compania japoneză Astroscale a urmărit bucata de gunoi spațial, vechi de 15 ani, și l-a fotografiat de aproape, fiind prima imagine de acest fel care arată în detaliu ce lăsăm în urma noastră în spațiu.

Gunoiul spațial este un segment de rachetă aruncat care are aproximativ 11 m pe 4 m și o masă de trei tone, conform BBC.

Este prima dată când cineva reușește să se apropie atât de mult cu o bucată atât de mare de resturi spațiale. Compania Astroscale dezvoltă o afacere care să elimine gunoiul spațial de pe orbită. Dar misiunea actuală nu va face încă acest lucru, ci va testa senzorii și a software-ul necesare pentru operațiuni sigure. O acțiune curățare spațială ar trebui să aibă loc în următorii doi ani, spune compania.

Problema deșeurilor orbitale și a utilizării durabile a spațiului devine un subiect fierbinte în acest moment.

Milioane de obiecte de detritus tehnologic s-au acumulat în spațiu de la începutul erei spațiale în 1957 - de la pete de vopsea până la treptele superioare abandonate ale rachetelor, precum cea fotografiată de Astroscale.

Satelitul Adras-J va petrece în următoarele săptămâni supravegherea segmentului de rachetă

Acest roi rătăcitor de metal și alte materiale riscă să se ciocnească și să distrugă sateliții funcționali pe care îi folosim pentru a comunica și a monitoriza planeta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Corpurile rachetelor reprezintă un pericol deosebit din cauza volumului lor imens.

Cel din imagine a venit de la vehiculul de lansare H-IIA al Japoniei, care a ridicat o navă spațială de măsurare a CO2 numită Gosat, în 2009. Secțiunea superioară a rachetei a ejectat Gosat la o altitudine de aproximativ 600 km.

Dar în timp ce rachetele mai moderne se asigură că toate piesele lor revin pe Pământ la scurt timp după un zbor, aceasta a rămas în spațiu. Și este departe de a fi singura.

Agenția Spațială Europeană a numărat 2.220 de corpuri de rachete încă pe orbită astăzi.

Astroscale își numește misiunea de întâlnire Adras-J sau Active Debris Removal (Îndepărtare Activă de Deșeuri) de către Astroscale-Japan. Este realizată de o navă spațială inteligentă care a fost lansată pe 18 februarie. Satelitul s-a tot apropiat de corpul H-IIA de atunci. Adras-J a folosit camere și algoritmi pentru a face abordarea finală. Este nevoie de mare grijă pentru a nu se ciocni de segmentul rachetei, care se rotește încet permanent.

Angajații Astroscale din Marea Britanie au construit „segmentul de sol” pentru misiune, care este sistemul folosit pentru a comunica cu Adras-J. De asemenea, au făcut o mare parte din munca de „dinamică a zborului”, care se referă la navigare precisă.

Operațiunile au fost împărțite între Mission Control din Tokyo și de baza britanică a companiei de la Harwell în Oxfordshire.

Planul este de a petrece săptămânile următoare luând mai multe imagini și culegând informații despre segmentul rachetei, cum ar fi starea structurii, rata de rotație a acesteia și axa de rotație.

Adras-J va încerca să zboare în jurul corpului rachetei în acest proces.

Viitoarele misiuni Astroscale vor interveni și vor apuca bucata cu ajutorul brațelor robotice. Cu această ocazie, Adras-J se va limita la un experiment în care va încerca să încetinească rotirea rachetei. Activitatea va implica tragerea de propulsoare către corp într-o direcție opusă mișcării sale de rotație. Presiunea ar trebui să decelereze viteza de rotație.

O serie de companii din întreaga lume dezvoltă tehnologii similare cu Astroscale.

Experții spun că, pentru a preveni o cascadă de coliziuni pe orbită, este imperativ ca națiunile spațiale să înceapă să îndepărteze câteva bucăți mari de gunoi spațial în fiecare an.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri