Live

Maşina spion care ar fi putut să anihileze un întreg sistem de telecomunicaţii, confiscată de poliţie

Data publicării:
FOTO: Captură Twitter

Poliţia cipriotă a anunţat sâmbătă seară că a confiscat o autodubă aparţinând unui cetăţean israelian echipată cu un sistem de supraveghere sofisticat şi care ar fi capabil să pirateze mijloace de telecomunicaţii, transmite AFP, citat de Agerpres.

Poliţia a lansat o anchetă după ce partidul comunist Akel (opoziţie) a chestionat guvernul ce măsuri intenţionează după ce publicaţia americană Forbes a difuzat în septembrie o înregistrare video care a fost vizionată cu larg interes pe internet.

Înregistrarea arată o prezentare a autovehiculului făcută de proprietarul acestuia, un fost ofiţer al serviciilor de spionaj israeliene pe nume Tal Dilian, care ar conduce o firmă cu sediul în Cipru.

Şeful poliţiei cipriote, Kypros Michaelides, a declarat la un post local de radio că cetăţeanul israelian a „oferit câteva explicaţii”, dar va fi interogat din nou, în paralel cu câţiva ciprioţi.

Anchetatorii au percheziţionat sedii ale firmei din oraşul-port Larnaca (sud-est) şi au găsit probe, a informat sâmbătă poliţia cipriotă într-un comunicat.

„Potrivit primei inspecţii, autovehiculul avea în interior un echipament electronic care a fost confiscat, precum şi alte probe”, potrivit poliţiei care a adăugat că efectuează o anchetă legată de posibile încălcări ale legii asupra protecţiei vieţii private.

Publicaţia Forbes a menţionat că echipamentul din autovehicul cu o valoare de nouă milioane de dolari poate controla aparate electronice pe o rază de 500 de metri, poate pirata orice telefon şi asculta conversaţii indiferent de nivelul lor de criptare.

Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a declarat că poliţia cipriotă nu i-a informat pe omologii săi israelieni despre această afacere.

Ministerul israelian de Externe nu a făcut comentarii deocamdată, mai scrie AFP.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Spionajul american avertizează că războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând: „Situația e favorabilă pentru Putin”

Un ofiţer german care se ocupa de echipamentele Bundeswehr le dădea informații secrete rușilor. Acum a fost trimis în judecată

400 de tone de alimente sunt în drum spre Gaza. O navă cu ajutor umanitar a plecat din Cipru

Acţiunile de spionaj ale Rusiei nu vor împiedica sprijinul NATO pentru Ucraina, afirmă Stoltenberg

Partenerii noștri