Live

Dacian Cioloș cere o reprezentare mai mare în Parlament pentru românii din diaspora

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Dacian Cioloș, președintele PLUS, a afirmat duminică seară, după ce numărul de voturi din străinătate a ajuns la o cifră record, că este nevoie să crească numărul parlamentarilor care îi reprezintă pe românii din diaspora.

„Salut participarea-record la vot a românilor din Diaspora. Consider că este o urgență amendarea legii electorale, astfel încât aceștia să fie reprezentați de un număr de parlamentari proporțional cel puțin cu participarea lor la vot”, afirmă Cioloș, duminică seară, pe pagina de Facebook.

Fostul premier argumentează că „astăzi, voturile din Diaspora înseamnă aproximativ 10% din totalul voturilor, dar Diaspora are doar 1,5% din locurile din parlament”.

Dacian Cioloș spune că acest lucru „este o încălcare flagrantă a principiului egalității cetățenilor și, implicit, cu cel al egalității între voturile acestora. Or, ce fel de vot egal este acesta? Românii, oriunde s-ar afla, trebuie încurajați să voteze, pentru că astfel ei păstrează legătura cu țara, iar țara păstrează speranța că într-o zi se vor întoarce”.

„Dar dincolo de modificarea legislației electorale, îmi doresc să văd un număr cât mai mare de români plecați din țară întorcându-se pentru a se implica direct, chiar prin candidaturi, la alegerile locale de anul viitor”, mai spune președintele PLUS.

În prezent, în urma alegerilor parlamentare din 2016, românii din străinătate sunt reprezentați de patru deputați și doi senatori, de la USR, PNL și PMP.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

REPER a depus lista cu candidaţii la europarlamentare la BEC. Câte semnături a strâns partidul lui Cioloş

REPER a atacat OUG-ul de comasare a alegerilor la CCR. Cioloș: Am fost deposedați de Guvernul Ciolacu de dreptul de a ne apăra votul

Dacian Cioloș deschide lista de candidați REPER pentru Parlamentul European

Cioloş i-a făcut plângere penală lui Ciolacu pentru „răul pe care l-a făcut cu bună ştiinţă sau din prostie” în cazul Roşia Montană

Partenerii noștri