Live

Ciucă: Estimările Comisiei Europene privind creșterea economică „substanțială” a României dau un plus de încredere investitorilor

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: gov.ro

Estimările Comisiei Europene privind îmbunătăţirea „substanţială” a perspectivei de creştere economică a României, de la 3,9% la 5,8% în acest an, oferă un plus de încredere investitorilor români şi străini, a afirmat, vineri, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Faptul că, într-un an atât de complicat, România a reuşit să-şi păstreze atractivitatea ca destinaţie de business este datorat, în mare măsură, curajului dovedit de antreprenori şi capacităţii lor de a se adapta permanent. O contribuţie definitorie o au investiţiile private şi publice, respectiv liniile de finanţare deschise din fondurile naţionale şi europene, inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi măsurile guvernamentale prin care am preluat presiunea creşterii preţurilor la energie”, a transmis Ciucă, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.

El a adăugat că soluţiile pe termen scurt şi mediu, precum cele de plafonare şi compensare a preţurilor la energie, adaptate inclusiv prin deciziile stabilite vineri în Guvern, sunt complementare celor pe termen lung, ce tind spre obiectivul de atingere a independenţei energetice.

„Finanţarea recent obţinută pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă se adaugă celorlalte investiţii de anvergură pentru creşterea capacităţii de producţie energetică a României”, a completat premierul.

Şeful Executivului atrage atenţia că prognoza de toamnă a Comisiei Europene semnalează însă şi provocările în perspectiva următorilor ani pentru a reuşi menţinerea unui ritm constant de creştere economică.

„Menţinerea volumului consistent al investiţiilor şi orientarea lor către cercetare-inovare-dezvoltare, către sectoare care produc valoare adăugată, aliniate strategiilor europene de dezvoltare, sunt pe lista priorităţilor noastre. Adăugăm măsurile de îmbunătăţire a calităţii vieţii şi sprijinirea celor mai vulnerabili, crearea de noi locuri de muncă şi creşterea veniturilor cetăţenilor, pentru că doar avansând în acelaşi ritm în domeniile economic şi social putem ajunge la progres şi dezvoltare”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina, apropierea geografică față de zona de conflict, dependența de gazele rusești, inflația accelerată vor avea efecte puternice asupra economiei europene. Deși pentru anul acesta se prevede o creștere economică la nivelul UE mai mare decât cea estimată anterior, previziunile pentru 2023 sunt sumbre, cu o scădere puternică față de 2022, se arată în Prognoza economică de toamnă a Comisiei Europene.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE. Câți ani trăiește, în medie, un român

Berlinul vrea să scape de vila lui Joseph Goebbels, ministrul de propagandă al lui Hitler: "Luați-o, e cadou!"

Noi violențe în Georgia, "legea rusă" a fost votată. Poliția a dat cu gaze lacrimogene în mulțimea care a luat cu asalt Parlamentul

Germania și Polonia sărbătoresc 20 de ani de la primul mare val de extindere al UE către est

Partenerii noștri