Live

Deputatul Ovidiu Raeţchi a depus un proiect de lege pentru ca Ziua Victoriei să fie sărbătorită în România pe 8 mai

Data actualizării: Data publicării:

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a depus, vineri, un proiect de lege pentru ca Ziua Victoriei să fie sărbătorită în România pe 8 mai, alături de aliaţii din NATO, nu în 9 mai, ca statele din fostul bloc sovietic. „Această clarificare legislativă trebuie făcută şi în contextul împlinirii a 75 de ani de la finalul războiului”, spune Raeţchi.

Am depus astăzi, la Camera Deputaților, o inițiativă legislativă prin care să clarificăm, în sfârșit, faptul că România marchează Ziua Victoriei pe 8 mai, alături de aliații săi din NATO și de civilizația occidentală, nu pe 9 mai, conform dorinței lui Stalin.

Statele occidentale – SUA, Marea Britanie, Franța, Slovacia, Cehia, Norvegia, Țările Baltice, Germania – sărbătoresc Ziua Victoriei la data de 8 mai, dată acceptată de altfel și de istorici.

În schimb, statele din fosta sferă de influență sovietică, precum Armenia, Bulgaria, Moldova, împreună cu Federația Rusă, aleg data de 9 mai pentru sărbătorirea evenimentului. Această dată, care implică și o amplă paradă militară la Moscova, a fost aleasă de Stalin pentru a marca importanța propriului rol în războiul împotriva foștilor aliați naziști (vezi Pactul Ribbentrop-Molotov).

Deși România figurează teoretic, alături de partenerii din Uniunea Europeană, în rândul statelor care ar trebui să celebreze pe 8 mai Ziua Victoriei, autoritățile române nu înțeleg acest lucru în lipsa unui cadru legislativ clar. Astfel, în anul 2019, președintele Camerei Deputaților a transmis un mesaj pe data de 9 mai, susținând că: „astăzi, oameni buni, sărbătorim Ziua Victoriei, marea coaliție a națiunilor a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial pornit de Germania nazistă împotriva popoarelor Europei.” De asemenea, mesajele Guvernului României din ultimii ani afirmă că ”marcăm astăzi, 9 mai, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii.”

Pentru a elimina această neînțelegere, preluând o idee lansată public de profesorul Iulian Fota, am depus azi un proiect legislativ care stabilește explicit că ”se consacră ziua de 8 mai ca sărbătoare a zilei Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Ovidiu Raețchi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bașcanul Găgăuziei și Ilan Șor au participat la parada de la Moscova. „Este o mare onoare să reprezint toată Moldova”

Putin amenință din nou Occidentul la parada de la Moscova: Forțele nucleare strategice sunt „întotdeauna” în alertă

Zelenski îl numește pe Putin „nazist”, după ce acesta a lansat un atac masiv în Ucraina înainte de Ziua Victoriei (Politico)

Căzut în dizgrație, Șoigu anunță parade uriașe, cu 150.000 de militari, de Ziua Victoriei în Rusia

Partenerii noștri