Live

Gafa viitorului şef al diplomaţiei europene care pune din nou Comisia von der Leyen într-o situaţie stânjenitoare

Data publicării:
FOTO: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Comisia Europeană a cerut vineri guvernului spaniol să examineze cazul ministrului său de externe, Josep Borrell, care este şi viitorul şef al diplomaţiei europene, după ce acesta a publicat pe contul său de Twitter un document confidenţial despre o procedură judiciară împotriva unei separatiste catalane, relatează AFP, citat de Agerpres.

Gafa lui Borell pune într-o situaţie stânjenitoare viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, cu mai puţin de trei săptămâni înaintea votului de învestire în Parlamentul European.

Într-o postare pe Twitter, Borrell a arătat un document expediat de autorităţile britanice - prin sistemul SIRENE - în care se solicită Madridului informaţii suplimentare despre mandatul european de arestare emis pe numele separatistei catalane Clara Ponsati, refugiată în Scoţia.

În mesajul său, pe care l-a şters rapid, dar au fost păstrate copii, Borrell publică date personale confidenţiale.

După apariţia acestui mesaj, eurodeputata catalană Diana Riba i Giner, din grupul Verzilor, a trimis o scrisoare de protest către preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi succesoarea acestuia, Ursula von der Leyen. În scrisoare se solicită retragerea nominalizării lui Borrell pentru postul de şef al diplomaţiei europene dacă va fi dovedit că el a folosit abuziv informaţii confidenţiale.

„Pentru utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) se aplică reguli clare şi toată lumea trebuie să le respecte”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt comunitară Mina Andreeva. Dar „tweet-ul a fost postat de dl. Borrell în calitatea sa de ministru al afacerilor externe al Spaniei şi revine acum autorităţilor spaniole să urmărească această afacere”, a completat ea.

Sancţiuni financiare sunt prevăzute în cazul încălcării regulamentului, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Comisiei Europene.

Josep Borrell a fost desemnat de liderii europeni să fie viitorul şef al diplomaţiei europene şi de asemenea unul dintre vicepreşedinţii executivului comunitar condus de Ursula von der Leyen.

Parlamentul European a aprobat deja nominalizarea lui Josep Borrell pentru acest post. Însă eurodeputaţii mai trebuie să valideze şi viitoarea Comisie Europeană în ansamblu într-un vot prevăzut pentru 27 noiembrie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ursula von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene

Ţările UE au aprobat noi reguli, mai relaxate, privind datoria publică şi deficitul bugetar

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Politico: UE pune tunurile pe China în războiul subvențiilor. Beijingul amenință că va contraataca

Partenerii noștri