Live

OUG legile Justiției. Magistrații vor putea fi eliberați din funcție pe motiv de reputație

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Ordonanța de urgență adoptată marți de Guvernul Dăncilă, prin care au fost aduse numeroase și substanțiale modificări legilor Justiției, a fost publicată miercuri seara în Monitorul Oficial. Printre prevederile incluse în actul normativ se găsește și una care extinde lista cazurilor în care un magistrat poate fi eliberat din funcție.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ordonanța de urgență nr. 7/2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 137 din data de 20 februarie 2019, cuprinde mai multe modificări la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Una dintre modificări vizează art. 65 din lege referitor la cazurile în care un judecător sau un procuror poate fi eliberat din funcție.

Ca urmare a OUG 7/2019, magistrații vor putea fi eliberați din funcție și pentru neîndeplinirea „condiției privind buna reputație”.

Concret, ordonanța modifică art. 65 alin. 1 lit. i) astfel: „neîndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 14 alin. 2 lit. a) și e) ori a condiției privind buna reputație, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menținerea în funcție”.

În forma anterioară, textul era: „neîndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) și e) ori a condiției privind lipsa cazierului fiscal, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menținerea în funcție”.

Condițiile prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) și e) sunt: „are cetățenia română, domiciliul în România și capacitate deplină de exercițiu”, respectiv „este aptă, din punct de vedere medical și psihologic, pentru exercitarea funcției”.

Pe lângă condițiile de mai sus, inclusiv nou-introdusa condiție a bunei reputații, judecătorii și procurorii pot fi eliberați din funcții și în următoarele cazuri:

  • demisie

  • pensionare, potrivit legii

  • transfer într-o altă funcție, în condițiile legii

  • incapacitate profesională

  • ca sancțiune disciplinară

  • condamnarea, amânarea aplicării pedepsei și renunțarea la aplicarea pedepsei, dispuse printr-o hotărâre definitivă, precum și renunțarea la urmărirea penală, confirmată de judecătorul de cameră preliminară, pentru o infracțiune prin care se aduce atingere prestigiului profesiei

  • încălcarea dispozițiilor articolului care prevede interdicția ca magistrații să fie lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații

  • neprezentarea, în mod nejustificat, la expertiza de specialitate, până la împlinirea duratei suspendării din funcție

  • nepromovarea examenului de capacitate

Eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor se dispune prin decret al Președintelui României, la propunerea Secției pentru judecători sau, după caz, a Secției pentru procurori.

De menționat că, deși în lege apare menționată de mai multe ori sintagma „bună reputație”, aceasta nu este și definită în mod explicit.

În punctul de vedere publicat înainte ca ordonanța de urgență să fie publicată în Monitorul Oficial, DNA a arătat că acest criteriu, al bunei reputații, se poate transforma într-un instrument de presiune asupra magistraților. „În lipsa unor garanții privind modul în care se poate exercita această atribuție de către secțiile CSM, se aduce atingere independenței magistraților, care pot fi supuși unor forme de presiune în acest mod”, argumenta DNA.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iohannis: „Practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze”. Semnalul de alarmă tras de Comisia de la Veneția

Politico.eu: Viorica Dăncilă promite să renunţe la schimbări controversate în domeniul justiţiei

Tudorel Toader, despre OUG pe Codurile penale: Deciziile CCR trebuie transpuse în lege de Parlament

Klaus Iohannis va chema partidele politice la consultări pe tema referendumului

Partenerii noștri