Live

Variantă de lucru pentru alegerile prezidenţiale: Vot de o săptămână în diaspora

Adrian Dumitru Data publicării:

Constantin Mituleţu-Buică, președintele Autorităţii Electorale Permanente, a spus miercuri, după o întâlnire cu reprezentanţii mai multor instituţii, că îşi propune introducerea votului electronic şi celui prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an. Preşedintele AEP a explicat pentru Digi24.ro că este viabilă şi soluţia prelungirii votului în diaspora la o săptămână.

Digi24.ro: Care e planul, ce veţi face concret pentru implementarea până la alegerile prezidenţiale a votului electronic sau prin corespondenţă?

Constantin Mituleţu-Buică: Să se finalizeze toată activitatea BEC şi luni vom lua specialiştii noştri cu ceilalţi specialişti de la instituţiile pe care le-aţi văzut acolo şi ne vom aşeza la masă să vedem care este posibilitatea şi împreună Administraţia Prezidenţială, cu Preşedintele României şi cu Guvernul vom căuta o soluţie fezabilă ca până la prezidenţiale să se rezolve această problemă a votului în principal, în străinătate.

Digi24.ro: Preşedintele a anunţat că se va forma o comisie mixtă la nivelul Administraţiei Prezidenţiale pentru soluţionarea acestor probleme, veţi lucra şi cu această comisie?

Constantin Mituleţu-Buică: Cu mare plăcere, cu siguranţă vom comunica cu Administraţia Prezidenţială şi vom acţiona împreună.

Digi24.ro: Referitor la acea variantă cu votul în diaspora prelungit la o săptămână, ce părere aveţi?

Constantin Mituleţu-Buică: A fost la un moment dat o temă, această temă rămâne de actualitate, dacă printre soluțiile propuse va fi această temă cu siguranță ne vom gândi și la acest posibil vot anticipat, că așa se poate numi, vot anticipat.

Digi24.ro: Deci o vedeți ca pe o soluție viabilă?

Constantin Mituleţu-Buică: Absolut. Votul anticipat înseamnă că se votează, se introduce în plic, se pune în aceeași urnă, se închide secția de votare în fiecare zi și în ultima zi se deschid voturile anticipate. Am văzut această procedură în alte state la care am fost în misiuni de observare, deci există această posibilitate cu siguranță.

Digi24.ro: Cine face parte din din comisia de lucru pentru schimbarea legilor electorale?

Constantin Mituleţu-Buică: Cum am spus, toate instituțiile care au fost cu noi la masă, pentru că un vot alternativ înseamnă că trebuie să stai și cu CNCD și cu cei de la Data Protection pentru securitatea acelor informații, sunt date care țin de cetățean, date cu caracter personal, și cu toate celelalte: STS, INS, MAE, MAI, instituțiile cu care ne-am întâlnit în ședința pe care am finalizat-o ieri după alegeri.

Digi24.ro: Dintre cele două soluții, varianta prin vot electronic sau prin corespondență, care vi se pare cea mai viabilă?

Constantin Mituleţu-Buică: La momentul ăsta nu sunt testate, doar votul prin corespondență, cealaltă este o soluție și trebuie să stabilim. Ca idee, posibilitatea votului electronic nu este o problemă, doar cu privire la securitatea legăturii dintre vot și cetățeanul care a votat. Asta ar fi o singură problemă pe care am identificat-o ieri. În rest, nu ar ridica probleme, din punct de vedere tehnic ar putea fi realizat.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Greblă: Peste 900 de români s-au înscris pentru a vota prin corespondență la prezidențiale și parlamentare. Sper să fie cât mai mulți

Românii din Diaspora se pot înregistra online pentru a vota la alegerile din acest an, începând cu 1 aprilie

MAE a emis ordinul pentru documentele care le permit românilor din străinătate să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare

Protest AUR la sediul AEP. Toni Greblă către George Simion: Cred că partidele de la guvernare au renunţat la ideea comasării

Partenerii noștri