Live

România, cea mai mare evaziune fiscală din UE. Ciolacu: Peste 10% din PIB

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu: România are cea mai mare evaziune fiscală din UE. Sursa foto: Profimedia Images

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, dar că a observat în ultima vreme o schimbare de atitudine la nivelul instituţiilor statului.

"Vreau să vă anunţ cu tristeţe că avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei. Asta este realitatea. Nu este singura măsură (impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate, n.r.). Sunt foarte multe măsuri pe combaterea evaziunii. Şi am văzut, în presă, în ultimul timp, că nu se mai joacă nimeni - instituţiile statului, Ministerul de Interne - a început nimeni să nu se mai joace în ceea ce priveşte drogurile şi evaziunea fiscală. Cred că e un început corect", a spus premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.

Guvernul vrea să taxeze cu 70% veniturile nedeclarate

Declarațiile premierului vin în contextul în care Guvernul vrea să-și asume răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale, în care e cuprinsă și prevederea potrivit căreia veniturile nedeclarate vor fi taxate cu 70%, nu cu 16%, așa cum se întâmplă în prezent.

De urmărirea celor care nu-și declară averile se ocupă inspectorii ANAF. Practic, sunt vizați cei care se afișează cu bunuri de valoare, case sau mașini scumpe, dar în actele oficiale nu figurează cu venituri care să poată justifica achiziția unor astfel de bunuri. 

O astfel de măsură pune presiune pe ANAF, instituție care a fost deseori criticată pentru lipsa acțiunilor ferme. Mai exact, Fiscul are nevoie de o reformă pentru a ține pasul cu realitățile economice și cu diversificarea surselor de venit, după cum susțin experții. Fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu, arăta recent că gradul de colectare e la numai 26% din PIB, un procent care situează România mult în spatele altor țări europene.

La aceeași conferință de presă, premierul a vorbit și despre greva de la CFR, de zilele trecute.  Ciolacu a subliniat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă presupune nu doar obţinerea de fonduri europene, ci şi reforme şi reorganizări.

"Am intrat într-o zonă de construcţie, împreună şi cu liderii şi cu responsabilii, atât de la CFR Călători, cât şi de la CFR SA. Spunea domnul ministru al Transporturilor de 1.300 de garnituri din fonduri europene. Aici greşim noi şi nu spunem, mereu, de unde este această sursă. Toate aceste investiţii sunt din fonduri europene. Din PNRR. Dar PNRR nu înseamnă numai bani. Înseamnă şi reforme. Iar discuţiile pe care le avem împreună, asumate, şi cu liderii de sindicat şi cu toată lumea - trebuie să vină şi măririle de salarii la pachet cu reforme şi cu reorganizări. Asta e calea corectă pe care trebuie să o urmăm", a precizat premierul.

Editor : C.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Nota surprinzătoare primită de Radu Drăgușin după ce a jucat 103 de minute în ultimul meci al sezonului pentru Tottenham

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciprul se alătură țărilor UE care vor repatrierea refugiaților sirieni

Maia Sandu confirmă că Republica Moldova negociază un acord de securitate cu UE

Ungaria a respins rezoluția Consiliului Europei care sprijină formula de pace a Ucrainei: „Avem nevoie de negocieri de pace reale”

ANAF vinde mașini și o motocicletă: Ford de la 2.000 de euro, Range Rover de la 7.000 de euro și altele

Partenerii noștri