Live

România trimite militari în Africa de Vest. Ministrul francez al Apărării mulțumește „prietenilor români”

Un militar al forțelor aliate europene Takuba, care operează în regiunea Sahel, intră în bază. Sursă foto: Profimedia Images

România va trimite în luna octombrie 45 de militari în misiunea Takuba, care acționează în regiunea Sahel din Africa și al cărei scop este combaterea grupărilor teroriste prezente în zona Liptako, aflată la confluența statelor Mali, Niger și Burkina Faso. Decizia Bucureștiului a fost salutată de Florence Parly, ministrul francez al Apărării, care a mulțumit României pentru participare și a spus că “mobilizarea europenilor în Sahel continuă”.

Citește și: Două atacuri soldate cu peste 150 de morți, inclusiv copii, în Burkina Faso. Șeful ONU este „revoltat”

Parlamentul României, întrunit în ședinţă comună marți, pe 15 iunie, a aprobat cu 346 de voturi "pentru", două voturi “contra” şi două abţineri proiectul de hotărâre privind participarea Armatei României cu forţe, mijloace şi echipamente la misiunea Task Force Takuba în Sahel, sub conducerea Franţei, începând cu trimestrul al IV-lea al anului 2021, potrivit Agerpres. 

Decizia aprobată de parlamentarii români vine ca urmare a unei scrisori din partea președintelui Klaus Iohannis, iar misiunea va fi finanțată din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Raportul celor două Comisii de Apărare din Parlament a motivat decizia în unanimitate prin faptul că ”participarea Armatei României în cadrul Task Force Takuba va contribui la menținerea profilului operațional al acesteia și va aduce vizibilitate internațională sporită țării noastre, alături de beneficii importante, cuantificabile politic și politico-militar, în relația cu Franța”.

Grupul operativ Takuba a fost creat printr-o declarație politică emisă la 27 martie 2020 de guvernele Belgiei, Republicii Cehe, Danemarcei, Estoniei, Franței, Germaniei, Mali, Nigerului, Țărilor de Jos, Norvegiei, Portugaliei, Suediei și Regatului Unit și are scopul de a combate grupările teroriste care acționează și provoacă tensiuni social-politice în Africa de Vest.

Citește și: Macron anunţă că Franța va retrage trupele din regiunea Sahel

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Top citite

Digi Sport

VIDEO ”Ce-ai zis? Mai zi o dată”. Moment inedit la Cluj, cu Emma Răducanu protagonistă. Cine a invitat-o la cină

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Franța trimite două camioane cu 13 tone de echipamente medicale în România

PNRR-ul României a primit aprobarea finală. Florin Cîțu: Urmează implementarea și ar trebui ca în decembrie să avem primii bani

Tensiuni post-Brexit. Franța a confiscat o barcă britanică de pescuit în apropierea portului Le Havre

Francezii, îngrijoraţi că se scumpește tradiţionala baghetă: „Chiar dacă nu pare, este o creştere uriaşă”

Partenerii noștri