Live

BioNTech oferă 50 de milioane de ace speciale pentru extragerea celei de-a șasea doze de vaccin dintr-o fiolă

Data publicării:
Vaccin împotriva COVID-19 Foto: GettyImages

Compania BioNTech va furniza 50 de milioane de ace speciale, fără niciun profit, ţărilor care întâmpină dificultăţi în extragerea celei de-a şasea doze din flacoanele cu vaccin anti-COVID, într-o perioadă în care campaniile de imunizare din Europa sunt afectate de un deficit temporar de aprovizionare, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Ţările UE s-au grăbit să îşi asigure stocuri de seringi şi ace speciale - denumite „cu spaţiu mort redus” - de care este nevoie pentru a se evita pierderea unor cantități de vaccin din fiole în timpul administrării. Cu ajutorul acestor ace, se pot extrage șase doze de vaccin dintr-o fiolă, în loc de cinci.  

„BioNTech a cumpărat ace cu spaţiu mort redus, care funcţionează cu mai multe tipuri de seringi, şi oferă aceste ace ţărilor din lumea întreagă la preţuri care acoperă doar costurile de bază”, au explicat reprezentanţii companiei germane.

Vaccinul produs de BioNTech şi partenerul său american, Pfizer, a fost vândut iniţial în UE în fiole ce conţin cinci doze, dar o penurie globală de vaccinuri şi o evaluare a viabilităţii de dozare au convins Agenţia Europeană pentru Medicamente să aprobe pe 8 ianuarie extragerea celei de-a şasea doze din fiecare fiolă cu acest vaccin.

Decizia luată de EMA a dus la o creştere a dozelor disponibile, determinând grupul Pfizer să îşi ridice obiectivul de producţie pentru acest an la 2 miliarde de vaccinuri, de la 1,3 miliarde cât era prevăzut iniţial.

A șasea doză

Totuşi, anumite ţări europene extrag mai puţine doze decât cele şase care sunt aprobate, deoarece le lipseşte echipamentul adecvat de injectare.

Profesioniştii din domeniul medical din Franţa, Germania şi Elveţia au anunţat în această săptămână o productivitate mai mică a vaccinărilor, care se adaugă frustrărilor apărute deja în alte ţări ale căror campanii de imunizare sunt încetinite din cauza penuriei de doze, precum Marea Britanie şi Statele Unite.

Într-o declaraţie separată, grupul Pfizer a anunţat că poartă discuţii cu Comisia Europeană şi cu statele membre din UE "despre modul în care noi putem să susţinem cel mai bine campaniile de vaccinare - inclusiv prin sprijinirea guvernelor pentru a-şi asigura livrări de seringi cu spaţiu mort redus, dacă vor avea nevoie de ele".

Compania BioNTech, al cărei sediu general se află în oraşul german Mainz, a anunţat că se va ocupa de livrarea a aproximativ 50 de milioane de astfel de ace, pe care ar putea să le furnizeze ţărilor din lumea întreagă, şi că poartă discuţii pentru a-şi procura o cantitate suplimentară de ace de acest tip.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană va propune achiziții militare comune, după modelul procedurii folosite în cazul vaccinurilor COVID-19

Contrabandă cu botox: O femeie a încercat să intre în Republica Moldova cu sute de seringi și flacoane ascunse în mașină

Guvernul caută avocat să-l apere în procesul cu Pfizer

Pfizer - BioNTech a dat România în judecată pentru a ne obliga să plătim vaccinurile anti-Covid contractate în pandemie

Partenerii noștri