Live

Consilier prezidenţial: Avem de-a face cu o viroză respiratorie. Nu trebuie să ne speriem de epidemie. Să evităm ştirile false!

Data publicării:
Oameni pe strada. Foto: Getty Images

"Nu e niciun motiv la ora actuală să ne panicăm şi cel mai important e ca populaţia să înţeleagă ce ar trebui să facă în cazul unei suspiciuni de expunere la virus", a declarat la Digi24 consilierul prezidenţial pe Sănătate Diana Păun. 

"Ce gândim noi uneori despre o boală e mai rău decât ce se întâmplă în realitate. Ce trebuie să ştim despre această noua infecţie e faptul că se întinde cu repeziciune, numai că gravitatea ei nu e atât de mare. Mortalitatea e mai mică decât în cazul altor infecţii, decât în cazul gripei, dar trebuie să împiedicăm răspândirea ei, prin reguli simple.

Să evităm aglomeraţiile, contactul cu oameni care suferă de infecţii respiratorii, să ne spălăm pe mâini des, să nu ne atingem faţa, ochii, nasul, gura, mai ales dacă nu avem mâinile curate, să ne acoperim faţa, gura când tuşim, cu batista de hârtie", a declarat la Digi24 consilierul prezidenţial Diana Păun.

Ea a subliniat că oamenii trebuie să înţeleagă că avem de-a face cu o viroză respiratorie: "Adică cu o răceală".

"Mulţi au virusul, dar nu au nicio manifestare de boală. Infecţia produce, de cele mai multe ori, simptome uşoare: scurgeri nazale, febră, tuse, ca orice răceală. Câţi nu ducem pe picioare o răceală în sezonul rece?

Dar boala se poate manifesta şi mai sever, în cazul persoanelor sensibile, a vârstnicilor, a persoanelor cu boli cronice, la care pot aparea simptome severe, pneumonia. Acestea trebuie să acorde o atenţie şi mai mare măsurilor de protecţie", a spus Păun.

Întrebată în legătură cu măsurile de precauţie de la Cotroceni, consilierul prezidenţial a răspuns că se iau măsuri de precauţie în fiecare sezon rece, cu ocazia declarării epidemiei de gripa: "Avem inclusiv aparate de dezinfectare a mâinilor la accesul în punctele cheie. Se recomandă persoanelor bolnave să stea acasă, lucru esenţial pentru prevenirea răspândirii bolii. Măsurile sunt urmate cu stricteţe de toţi angajaţii. E vorba de înţelegerea riscurilor la care se supun în momentul în care nu respectă aceste minime măsuri."

"Majoritatea persoanelor infectate cu coronavirus se vindecă. De aceea, mesajul e unul de calm şi înţelepciune. Nu trebuie să ne speriem de epidemie, frica întunecă raţiunea. Trebuie să fim mai atenţi cu noi înşine şi cu cei din jur. Să evităm ştirile false şi să luăm informaţii de la surse avizate. Aveţi încredere în medicii dumneavoastră!", a conchis Diana Păun.

Citiţi şi:

„Răspândirea de știri alarmiste sau de știri false poate genera o epidemie de panică”. Klaus Iohannis face apel la responsabilitate

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce scrie pe etichetele produselor lactate e diferit de ce conțin ele de fapt. Concluzii după ce au fost analizate 148 de probe

Tot mai mulți tineri fac cancer. Numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate a crescut brusc cu 80% (studiu)

Nimeni nu știe cât de toxice sunt legumele și fructele, pentru că nu se testează. Oficial: E risc pentru sănătate, dar nu-s periculoase

Șeful ANPC: Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia. Pui vopsiți ca să pară mai buni, împănaţi cu sallmonela

Partenerii noștri