Live

Timișoara. Un pacient a murit la ATI, după ce a refuzat tratamentul pentru COVID-19. Manager: Spunea că facem experimente pe el

Data actualizării: Data publicării:
Criză de paturi de terapie intensivă în pandemia de COVID. Foto: Profimedia

Un pacient din Timișoara, care a refuzat tratamentul pentru COVID-19, a murit sâmbătă la terapie intensivă. Bărbatul, în vârstă de 50 ani, a ajuns în urmă cu o săptămână la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” cu o formă medie a bolii. Le-a spus medicilor că nu vrea să i se administreze Remdesivir, pe motiv că nu dorește să fie „cobai pentru experimente”.

Starea bărbatului s-a agravat și a ajuns la terapie intensivă, unde a murit.

Managerul Spitalului „Victor Babeș”, Cristian Oancea, a declarat la Digi24 că a fost pentru prima dată când un pacient a refuzat tratamentul cu  Remdesivir, în ciuda faptului că i s-au explicat beneficiile. Bărbatul a insistat că „nu vrea să se facă experimente pe el”.  Medicii nu au putut face nimic în fața vehemenței și negației pacientului. 

„Pacientul a venit, s-a internat, iar starea lui s-a deteriorat până a ajuns în secția de terapie intensivă. În momentul în catre am vrut să-l punem sub tratament cu Remdesivir, deși colegii mei din Terapie intensivă au insistat cu informații medicale, ca să-l ajute să înțeleagă procesul terapeutic, pacientul a refuzat de mai multe ori, vehement, chiar acuzând personalul din Terapie intensivă că fac experimente pe el. În fața acestei atitudini, am rămas doar simpli spectatori și starea pacientului s-a înrăutățit de la zi la zi până când astăzi a survenit decesul”, a povestit managerul spitalului, la Digi24.

Remdesivir face parte dintr-un studiu clinic și există un protocol de administrare foarte bine stabilit. Pacientul a devenit refractar în momentul în care a auzit că Remdesivir făcea parte dintr-un studiu inovativ. Medicamentul este însă autorizat în Statele Unite, a dat rezultate, iar includerea lui într-un studiu clinic a fost singura modalitate de a-l aduce și în România, a explicat managerul spitalului.

După ce a refuzat Remdesivir, pacientul a fost tratat cu alte produse. „Tot ce specifica ghidul terapeutic i s-a dat”, a spus dr. Oancea. 

Pacientul putea să fie salvat, dacă medicamentul i se administra la timp, a estimat medicul, subliniind că este o dezamăgire și pentru colegii săi din ATI.

„Legal, noi nu avem pârghii. Nu putem să facem bine cu forța. Lumea trebuie să înțeleagă că noi suntem aici o echipă profesionistă, în sprijinul și pentru viața lor”, a precizat managerul.

„Dorința pacientului, atât timp cât este conștient, este suverană, după care, când a intrat în faza de comă, practic nu s-a mai încadrat în criteriile terapeutice de Remdesivir. Sunt anumite criterii terapeutice pe care dacă pacientul le acceptă, are o șansă. Dacă se trece de acele criterii, practic tratamentul cu Remdesivir nu se mai justifică”, a explicat dr. Cristian Oancea. După ce pacientul a refuzat tratamentul, la o zi, o zi și jumătate deja nu se mai încadra în acele criterii.

Dr. Cristian Oancea a explicat că unele dintre terapiile folosite la acest spital din Timișoara - care în urmă cu câteva săptămâni devenise renumit pentru rata vindecărilor - chiar au dat rezultate. 

În prezent, spitalul are 73 de pacienți internați, iar spitalul din Lugoj, desemnat spital-suport, a mai făcut paturi pentru 10 pacienți și pentru acest weekend situația este sub control. În Terapie intensivă sunt cinci pacienți la „Victor Babeș” și mai sunt două locuri libere. A fost instalată și o unitate mobilă de terapie intensivă, care va funcționa de săptămâna viitoare.

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Florin Piersic a fost transferat la terapie intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat

Rafila, despre acuzațiile de la Pantelimon: Nu spun că nu există, dar noi nu am găsit elemente care să arate o culpă medicală

Șefa Colegiului Medicilor Bucureşti: Oamenii trebuie să afle tot adevărul în cazul morților suspecte de la spitalul Sf. Pantelimon 

Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă. Fosta șefă ATI nu se înțelegea cu conducerea. Rafila: E intolerabil

Partenerii noștri