Live

Tragedie la Iaşi | Un copil a murit fulgerător, părinţii acuză: Au cărat defibrilatorul cinci etaje pe braţe, în 40 de minute

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Este anchetă în Iaşi, după decesul fulgerător al unui băieţel de şapte ani. Iniţial, copilului i s-a pus diagnosticul de varicelă, context în care medicul de familie i-a prescris antitermice. Familie povesteşte că starea micuţului s-a agravat în zilele următoare, că a fost dus urgent la spital, unde a murit. Părinţii copilului acuză nepăsarea medicilor şi lipsa aparaturii necesare din spital.

Tragedia s-a produs la două săptămâni după ce micuţul, elev în clasa pregătoare la Liceul „Nicolae Iorga”, tocmai împlinise şapte ani.

„Sâmbătă seară s-a întâmplat. I-au apărut 2, 3 bubiţe, iar duminică au fost mai multe. Ne-am prezentat cu el la medicul de familie din Paşcani. Doctoriţa a spus că e varicelă, şi i-a dat Nurofen şi Paracetamol, sirop, pentru febră. Luni prezenta simptomele clare, nimic suspect. El era ca de obicei, vioi”, a povestit Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al copilului, citat de ziaruldeiasi.ro.

Starea copilului s-a agravat joi după-amiaza.

Alertată, familia a sunat la 112. „De la Iaşi ni s-a spus că vine Paşcaniul, pentru că nu e urgenţă. Ambulanţa a făcut un kilometru în 17 minute până a ajuns la noi cu girofarurile stinse şi oprind la semafor la culoarea roşie. Aşa li s-a transmis, că nu e o urgenţă. Înregistrarea poate dovedi cât de disperaţi eram la telefon. Între timp, Ianis era aproape inconştient, şi a fost pus la oxigen“, spune Adrian Popoaia.

Tatăl copilului: Am o filmare cu medicul care stă nepăsător, departe de pătuţ

Copilul a fost dus Spitalul de Urgenţe Paşcani, de la UPU fiind direcţionat la etajul 5, la pediatrie.„Un domn foarte în vârstă, domnul Vasiliu (Vasile Vasiliu, medic primar - n.r.) cu incompetenţă şi cu nepăsare totală, nu a preluat cazul cum trebuie. Am şi o filmare cum stătea departe de pătuţ, el fiind intubat, având mască de oxigen pe faţă, şi medicul stătea nepăsător. L-a băgat într-o cameră unde nu aveau aparatură absolut deloc”, a povestit tatăl.

Copilul şi-a pierdut cunoştinţa, trebuia resuscitat, dar în salon nu era aparatura necesară. „L-au resuscitat un sfert de oră, douzeci de minute, până au cărat aparatura de la parter până la etajul 5. Îmi pare rău că nu am putut să filmez cum cărau în braţe asistentele tuburile de oxigen şi defibrilatorul, ajungând în 40 de minute. E ceva de neimaginat. Cu toate astea, l-au resuscitat doar apăsând pe pieptul lui, cum se vede şi în filmare”, a mai spus tatăl.

Medicul Vasiliu a apelat în cele din urmă la alţi trei colegi. După cum a povestit Adrian Popoaia, s-au chinuit încă două ore degeaba.

DSP: Există suspiciunea de meningită meningococică mai mult decât varicelă

Seara s-a declarat decesul. Familia nici acum nu ştie ce s-a întâmplat, pentru că medicii nu aveau un diagnostic clar.„Prin bănuială, au spus ei o denumire, ceva de un meningococ, un microb în sânge care a dus ca sângele să-i inunde plămânii. A eliminat pe trahee peste 700 ml de sânge”, a adăugat tatăl.

Cazul a ajuns şi la DSP Iaşi. „Copilul a decedat în scurt timp, şi din această cauză este la IML, ca să i se facă autopsia. Mâine (astăzi - n.r) vom lua şi noi probe, iar rezultatele vor fi gata cel târziu mâine. Acolo există suspiciunea de meningită meningococică mai mult decât varicelă. A avut şi o erupţie“, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Pe de altă parte, prefectul Marian Şerbescu a anunţat că va demara o anchetă împreună cu ISJ, cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi DSP.

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat care abia ieșise din închisoare s-a întors după gratii după ce a fost prins de polițiști cu heroină în buzunare

PSD Iaşi a depus listele de candidaţi la locale. Balanișcu spune că e „omul care îl poate scoate pe penalul Mihai Chirica din Primărie”

Un polițist din Iași a fost mituit de 4 ori într-o singură lună de șoferii opriți în trafic

Terapia durerii a fost inclusă în drepturile pacienților. Tratamentele vor putea fi decontate

Partenerii noștri