Live

Video Scandal la Valea Uzului. Au fost puse cruci de lemn în locul celor de beton scoase după decizia tribunalului. Borboly: E infracțiune

Data publicării:
Pe 8 iulie, 150 de cruci de lemn au fost amplasate la Valea Uzului, în locul celor 50 de cruci e beton înlăturate. Sursă foto: Mihai Tîrnoveanu / Facebook

Membrii mai multor asociaţii româneşti din întreaga ţară au amplasat sâmbătă 150 de cruci de lemn în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, în memoria eroilor români. Parcela românească din cimitir, amenajată în anul 2019 de Primăria Dărmăneşti, a fost desfiinţată printr-o decizie a instanţei, iar crucile din beton înlăturate la sfârșitul lunii trecute. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita s-a arătat revoltat de acțiunea asociațiilor românești, spunând că pe locul unde au fost amplasate crucile de lemn sunt înmormântați soldați maghiari. El a promite că și crucile de lemn vor fi scoase.

La cimitirul din Valea Uzului au mers sâmbătă aproximativ 250 de persoane, membri sau simpatizanţi ai asociaţiilor Calea Neamului şi Frăţia Ortodoxă, cărora li s-au alăturat şi alte persoane, din numeroase judeţe ale ţării, multe dintre ele îmbrăcate port popular, relatează Agerpers.

Purtând în mâini crucile din lemn şi tricolorul românesc, oamenii au intrat în Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului şi au organizat un adevărat şantier pe locul parcelei româneşti.

Înainte de începerea lucrărilor, un preot a rostit o rugăciune şi a sfinţit crucile de lemn, după care a binecuvântat şi crucile soldaţilor maghiari din cimitir.

După acest moment, o parte dintre cei prezenţi s-au apucat de lucru, inclusiv unele dintre femei. A fost măsurat terenul, au fost săpate gropi, iar cele 150 de cruci au fost înfipte în pământ, atmosfera fiind întreţinută de cântece patriotice care se auzeau din difuzoare.

„Acţiunea noastră este legitimă”

Iniţiatorul acţiunii, preşedintele Asociaţiei Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, a declarat presei că aceste cruci au fost amplasate pentru a cinsti memoria eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial.

„Considerăm că fiecare zi şi fiecare ceas care a trecut de o săptămână încoace, de când s-au demolat crucile din beton puse de primăria Dărmăneşti în 2019, constituie un sacrilegiu şi o ofensă a adus în memoriei ostaşilor Armatei Române. De aceea, ne-am hotărât ca astăzi (sâmbătă - n.red.) să punem în locul celor 50 de cruci din beton, 150 de cruci din lemn. Le înfigem direct în pământul sfânt al ţării pentru ca memoria şi sângele eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial să fie respectate aşa cum se cuvine”, a declarat Mihai Tîrnoveanu.

El a susţinut că acţiunea de sâmbătă este una legitimă şi a precizat că va solicita, ulterior, avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

„Acţiunea noastră este în primul şi-n primul rând legitimă şi, după ce vom instala cele 150 de cruci, vom solicita şi avizul Oficiului Naţional Cultul Eroilor. Nu am vrut să solicităm prima dată avizul pentru că ar fi durat foarte mult timp şi nu mai putem accepta ca eroii români să stea fără cruci”, a spus Tîrnoveanu.

El a mai menţionat că dacă se va contesta în instanţă amplasarea acestor cruci şi ele vor fi înlăturate, a doua zi vor fi amplasate din nou.

„Deci, cât voi trăi eu şi camarazii mei va fi o luptă continuă pentru ca eroii români de la Valea Uzului să aibă cruci în cimitir. Este un lucru simplu, elementar, de la care nu dăm înapoi”, a spus preşedintele Asociaţiei Calea Neamului.

Tribunalul Bacău a anulat, printr-o hotărâre pronunţată în 2022, autorizaţia de construire a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în Cimitirul Valea Uzului şi a unui monument pentru soldaţii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, emisă de Primăria Dărmăneşti, şi a dispus desfiinţarea lucrărilor, decizie care a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău, în data de 10 februarie 2023.

În data de 29 iunie anul acesta, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat că Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare decizia instanţei şi a înlăturat crucile de beton şi monumentul din incintă.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scandalul crucilor de la Valea Uzului. Zeci de primari din Harghita îi cer ministrului Predoiu ca vinovații să fie pedepsiți

Plângere penală în scandalul de la Valea Uzului, după ce două asociații românești au pus 150 de cruci în cimitirul militar

Scandalul de la Valea Uzului: UDMR spune că amplasarea unor noi cruci este inadmisibilă. Primăria susține că va lua măsuri

Crucile de beton dedicate eroilor români la cimitirul de la Valea Uzului trebuie demontate. Decizia instanței este definitivă

Partenerii noștri